fbpx

 

Arderea grasimilor si constructia de masa musculara sunt determinate in corpul uman de acelasi hormon: insulina. Insulina este dictatorul ce comanda fizicului schimbarile ce urmeaza.

Ce este sensibilitatea la insulina? Sensibilitatea la insulina inseamna modul in care corpul raspunde la hormonul numit insulina, si este legata direct de modul in care corpul proceseaza carbohidratii consumati. Persoanele cu o sensibilitate mare la insulina (raspuns rapid) au o reglare a zaharurilor din sange mai rapida, permitand corpului sa stocheze glucoza in muschi si nu in celulele grase.

Sensibilitatea corpului la insulina reprezinta reactia organismului la productia acestui hormon si metoda in care sunt procesati carbohidratii consumati: mai preci reglarea zaharurilor in sange si stocarea glucozei in muschi si nu in celulele grase.

Reactia intarziata a organismului la insulina poate duce la supraproductia de insulina, ceea ce va forta corpul sa stocheze glucoza in celulele grase. In patologie, sensibilitatea proasta la insulina poate duce la diabet zaharat de tip II si probleme cardiovasculare

Urmareste mai jos cateva metode eficiente de crestere a sensibilitatii la insulina:

1. Reduceti cantitatea de carbohidratii rafinati

Limiteaza pe cat posibil cantitatea de carbohidrati simpli consumati. Prin aceasta metoda, sansele ca celulele sa devina rezistente la insulina scad si in acelasi timp pancreasul nu mai este fortat sa produca din ce in ce mai multa insulina.

Carbohidratii rafinati includ indulcitorii (zaharul), faina alba, in general prajiturile, gustarile dulci si sucurile.

2. Consuma grasimi sanatoase
O alta metoda de abordare a sensibilitatii la insulina o consta aportul de grasimi sanatoase. Prin aceasta metoda se optimizeaza procesul de metabolizare a carbohidatilor in organism directionandu-i catre tesutul muscular. Grasimile monosaturate si acizii grasi omega se pot gasi in surse alimentare ca : uleiul de masline extravirgin, semintele de in, avocado, nucifere, pestii grasi si uleiurile din peste. Puteti folosi cu incredere si suplimente nutritive de Omega 3 si 6.

3. Consuma fibre alimentare

Alimentele cu un continut ridicat de fibre (fructele si legumele), pe langa faptul ca au un aport benefic de minerale si vitamine atat de necesare corpului, prin plusul de fibre incetinesc eliberarea carbohidratilor in sange favorizand in acest fel un raspuns insulinic mai eficient.

4. Antrenamentele pentru golirea glicocenului din tesutul muscular.

Dupa cum am precizat in alt articol, organismul nostru stocheaza pentru energie, glicogen in tesutul muscular. Diverse tipuri de exercitii duc la golirea glicogenului, moment in care corpul apeleza instant la orice surse de zaharuri disponibile si astfel nu le stocheaza in tesutul adipos.

Antrenamentele de acest tip sunt caracterizate prin multiple repetari pana aproape de epuizare a muschiului lucrat.

5. Raportul intre tesut adipos si tesut muscular lin

Raportul dintre tesutul muscular lin si tesutul adipos in organism, reprezinta in sine un factor de stimulare a raspunsului insulinic. Pe scurt, cu cat ai un corp mai musculos si cu un procent de grasime mai redus, cu atat si insulina actioneaza mai eficient in procesul de ardere a grasimilor. De altfel raportul dintre cele 2 tipuri de tesut este invers proportional: un tesut muscular bine dezvoltat asista la arderea grasimilor (1.5 kg de tesut muscular lin arde cu 500 de calorii mai mult pe zi in procesul de metabolism) si evident si opusul este valabil: prezenta unui tesut adipos in exces impiedica dezvoltarea musculara.

6.Activitatea fizica zilnica
Fiecare masa bogata in carbohidrati trebuie tratata cu o garnitura de efort fizic de orice tip. Acesta stimuleaza foarte eficient raspunsul insulinic si metabolizarea acestora de catre organism intr-un mod eficient.
Stim cu totii ca este foarte dificil dupa o masa bogata sa facem efort fizic deoarece corpul are deja tendinta de a folosi marea majoritate a resurselor in procesul de digestie. Acest lucru este caracterizat de starea generala de somnolenta dupa o masa bogata in carbohidrati. Dar sa ne raportam la matematica simpla: corpul foloseste zilnic 15% din totalul de calorii arse pentru procesul de digestie si aproape 20% din totalul de calorii pentru efortul fizic. Cumulati-le si rezultatul in totalul de calorii arse va fi in mod evident mai mare.
Nimeni nu spune dupa o masa plina de carbohidrati sa va urcati pe banda de alergare! Insa o simpla plimbare linistita printr-un spatiu verde poate face minuni!