fbpx
[:ro]Consumul general de vitamina C se face în ţărişoara noastră în baza expresiei clasice “pentru că e bine!” şi “cu cât mai mult cu atât mai bine”.  Să încercăm să vedem “de ce e bine!” şi “cât este cu adevarat bine!”.

Vitamina C, cunoscută şi ca Acidul L-Ascorbic, este o vitamină solubila în apă. Organismul uman, spre deosebire de cel animal, nu are capacitatea de a sintetiza vitamina C endogen – prin urmare este necesar să fie prezentă în alimentaţie.

Vitamina C ne ajută în organism pentru biosinteza colagenului, sinteza de Carnitină, precum şi anumiţi neuro-transmiţători. De asemeni, este implicată şi în sinteza proteică. Colagenul, este o componentă esenţială a ţesutului conjunctiv, având un rol vital în regenerarea rănilor. Vitamina C constituie şi un antioxidant cu capacitatea de a regenera alţi antioxidanţi din corpul uman cum ar fi Vitamina E (alfa-tocofenol). Vitamina C are un rol important şi în absorbţia fierului în organism prevenind anemia sau scorbutul, dar are un rol important şi în funcţia imunitară a organismului.

Vitamina C luată oral, produce concentraţii în plasmă şi ţesut – controlate foarte strict de corp. Aproximativ 70%-90% din ea este absorbită la un consum mediu între 30-180 mg/zi. Cu toate acestea, la doze de peste 1g/zi- absorbţia scade la 50% şi diferenţa de acid ascorbic ne-metabolizată este eliminată prin urină. Totalul de vitamina C din corpul nostru pleacă de la 300mg (limită minimă) şi merge până la 2g. Nivele ridicate de Vitamina C se găsesc în leucocite, ochi, glandele suprarenale, glanda pituitară şi creier. Concentraţii mai mici se regăsesc în plasmă, celulele roşii şi salivă.

Media indicată de consum pentru Vitamina C – Doza Zilnică Recomandată (DZR)

Vârsta

Bărbat

Femeie

În sarcină

În timpul alăptării

0–6 luni

40 mg*

40 mg*

   
7–12 luni

50 mg*

50 mg*

   
1–3 ani

15 mg

15 mg

   
4–8 ani

25 mg

25 mg

   
9–13 ani

45 mg

45 mg

   
14–18 ani

75 mg

65 mg

80 mg

115 mg

19+ ani

90 mg

75 mg

85 mg

120 mg

Fumători Fumătorii necesită un surplus de 35 mg/zi
de vitamina C

Maximul tolerabil de Vitamina C

Vârsta

Bărbat

Femeie

În Sarcina

În timpul alăptării

0–12 luni

Nu se poate stabili

Nu se poate stabili

   
1–3 ani

400 mg

400 mg

   
4–8 ani

650 mg

650 mg

   
9–13 ani

1,200 mg

1,200 mg

   
14–18 ani

1,800 mg

1,800 mg

1,800 mg

1,800 mg

19+ ani

2,000 mg

2,000 mg

2,000 mg

2,000 mg

Deficienţa de vitamina C

Deficienţa de vitamina C apare când consumul de vitamina C scade sub 10 mg pe zi timp de o lună. Se manifestă prin oboseală- generată de incapacitatea sintezei de L-carnitină, inflamaţia gingiilor, afecţiuni ale epidermei date de afectarea sintezei de colagen, dureri articulare, hiperkeratoza, echimoze, fragilitatea capilarelor. Fără tratament, scorbutul sau boala marinarilor- este fatal.

Excesul sau supradozarea vitaminei C

Vitamina C are un nivel de toxicitate foarte scăzut şi nu generează afecţiuni grave în cazul excesului. Cele mai cunoscute simptomatici asociate cu un consum exagerat de vitamina C sunt: diaree, ameţeli- vertij, crampe abdominale datorate efectului osmotic al Vitaminei C ne-absorbite în tractul gastro-intestinal.

 

CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/


ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie: -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)

http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele

Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria

https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.


 [:]