Anamneza – adică acea consultație primordială de la care pleacă toată povestea mea nutrițională alături de un client sau pacient…
Componente:
1. Istoricul medical – analizele preferabil recente asociate (după caz cu scrisorile medicale însoțite de diagnostic și tratament). La nevoie, nutriționistul consultă medicii curanți pentru a stabili un plan de abordare dietetică în sinergie cu tratamentul. Personal, am și un set de prieteni ai cabinetului – medici specialiști – care mă consiliază despre anumite patologii și subterfugiile unor scheme de tratament.
2. Istoricul dietetic – de la evoluția greutății pe toată viața și până la detaliile ultimilor ani – cu abordările dietetice deja epuizate de client – până a ajunge pe strada ta. Evident – orice detaliu oricât de picant – legat de dietele cucuiete ținute, tratamente herbaliste, snepiste sau foreveriste – cu ale lor recidive epice – asistă și la următorul punct…
3. Profilul psihologic al clientului/pacientului – (dacă nu aveți psiholog specialist în familie să vă cumpărați). Eu personal mai am și bafta de ceva experiență în profiling cu 10 ani de resurse umane la bord. Anyway – complianța, abordările disperate, tulburările alimentare posibile – de la hiperfagie și până la comportamentul bulimic, determinare și motivația – toate crează un tablou și ghidează instrumentele pe care la rândul meu ca nutriționist le folosesc… Adică… dacă plec în abordări incisive din start… sau tatonăm terenul complianței inițial și ne jucăm cu unelte metabolice mai drastice cursiv, în timp.
În realitate – anamneza durează O LUNĂ!!! Da da! după abia o lună toate detaliile din prima consultație se prestabilesc – de la nivelul de complianță al pacientului, la determinare și motivație și nu în ultimul rând la descoperirea combinației specifice de macro/micro.
Un singur lucru este constant în relația client/nutriționist – SCHIMBAREA! În prima lună conștientizăm valorile și densitățile calorice și lucrăm la raportul macro. Care este diferit și se schimbă ÎN FIECARE SĂPTĂMÂNĂ.
Și totul trebuie făcut interactiv cu clientul – sub formă de educație nutrițională cu suport psihologic/motivațional.
Nu uita să dai cu share-ul să nu rupem frigiderul!
[…] se personalizează în funcție de tabloul clinic la fiecărui client/pacient, în cadrul anamnezei În anumite cazuri speficife de ordin medical, consumul ridicat de proteină poate fi […]
[…] Citește și aici ca să te lămurești cum ar trebui să înceapă o colaborare cu un nutriționist: – https://www.nutrigo.ro/anamneza/ […]