fbpx

Astăzi am să vă dezvălui CEA MAI MARE SCURTĂTURĂ și cea mai eficientă în a pierde greutatea din masa adipoasă și a o menține departe pentru totdeauna!

MAREA SCURTĂTURĂ SECRETĂ ESTE…

NU MAI CĂUTA SCURTĂTURI!!!! (mai ales dacă ești la un ecler distanță de diabet!)

ATÂT TIMP cât nu știți cât să mâncați (cantitate) și din ce să mâncați (mă refer la macro-nutrienții principali – proteine, carbohidrați și lipide) NICIODATĂ nu aveți cum să reușiți sustenabil să mențineți greutatea pierdută, asta presupunând din start că reușiți să o pierdeți! ACESTA ESTE UN FAPT și nimic altceva… pe care-l veți accepta sau ba! La fel ca și gravitația… doar că ne-acceptarea are consecințe! (te doare fundul când nu respecți gravitația!)

DA DA! CALORII, CÂNTĂRIT, EDUCAȚIE NUTRIȚIONALĂ… Și nu vă las în ceață!

Din nou cu răbdare vă explic ce fac eu în cabinet…

  1. Anamneză cu istoric medical și dietetic… Prestabilirea Caloriilor de mentenață cu raportul lor de macro-nutrienți – pt cei care nu lucrează cu nutriționist – calculator on line, să ai de unde pleca… și timp de 2-3 săptămâni monitorizezi TOT ce halești! Dacă greutatea este stabilă ai nimerit din prima, dacă nu… joacă-te! CÂT TIMP!? Până nimerești… CĂ FĂRĂ ELE! N-ai cum să începi nimic…

  2. CREEAREA UNUI DEFICIT SUSTENABIL – direct dependent de IMC, istoricul medical și dietetic, profilul psihologic (mda, facem și asta… pt că e FOARTE IMPORTANTĂ latura psihonutrițională!). Între 200kcal(pt cei care doar se re-estetizează -1000kcal(obezitate morbidă).

  3. STUDIUL de-a lungul săptămânilor a progresiei (0.5%-1%/săptămână din greutatea totală).Adaptarea metabolică a caloriilor și macro, răspunsul la carbohidrați, comandă de analize suplimentare în cazul simptomaticii de rezistență la insulină/prediabet, probleme de tiroidă, dischinezie biliară, IBS, ovare polichistice etc….

  4. Adaptarea macro-nutrienților în baza feedback-ului dat de client/pacient! Exemple – creșterea nr de proteine dacă apar poftele sau foamea, re-organizarea și redistribuția per mese, repartiția diferită a caloriilor și macro-nutrienților în funcție de program, zile sociale, sărbători și vacanțe!

  5. Pre-stabilirea diet-break-urilor alături de client/pacient, lucrul la protocolul de suplimentare (după caz, vitamine, minerale, gda).

  6. Motivația ridicată înseamnă voința consecvenței și constanței! (dacă lucrezi cu una bucată nutriționist, este și treaba lui… ). Pre-venirea auto-blamării, asistență în cazul lipsei de asistență familială, descrierea proceselor psihologice specifice diet-shamingului, obezității, incapacității de a reduce greutatea din trecut… etc

  7. Atingerea targetului este urmată de reverse diet – întoarcerea treptată a caloriilor pt a preveni recidiva de greutate, dar mai ales pt re-adaptarea psihologică.

  8. Menținerea jurnalului de mentenață timp de o lună pt inserarea întregului arsenal palatabil… îmbogățirea meniului cu elemente mai frecvente din seria socială, adaptarea la viața normală post-deficit, vacanțele, sărbătorile legale în mentenanță – un nou set de informații, ușor diferit, care îmbracă elegant scheletul educației nutriționale inițiale!

  9. Desprinderea de jurnalul alimentar, creearea de planuri și meniuri bazate pe experiența trecută, șabloanele săptămânale, adaptarea protocolului de suplimente (după caz) și practic – revenirea la viața normală, educată nutrițional!

  10. Ultimul pas este monitorizarea pt cel puțin 3 ani (greutate și măsurători) – pe care fiecare alege să o facă cum dorește (în funcție de dacă a lucrat sau ba în colaborare). La mine, check-in-urile ulterioare sunt gratuite!

Am ținut să reiau povestea nutriționistului, pt că știu că mulți sunt foarte aroganți (cum am fost și eu odată) și se întreabă – „Da la ce să-i mai dau bani și luăla… las că știu eu mai bine!” Cum ȘTIU deja că multe din noțiunile de mai sus sunt complet străine pt mulți „atot-știutori” (as in aramaică sau sanscrită de străine)… poate aici este răspunsul legat de lipsa succesului de a reduce masa adipoasă și a o ține departe!

REPET – să închei frumos, ca un roman bine scris! CEA MAI MARE SCURTĂTURĂ – este să nu mai cauți scurtături… cu sau fără nutriționist, tot asta este calea!

P.s. Pe tik-tok – când intri de pe app pe contul meu, ai o serie așa frumoasă – care se numește educație nutrițională! Și e moca…

Tot ce ai de făcut este să faci!

Pe mine știi unde mă găsești pt asistență!

nutrigo.ro/consiliere-on-line