fbpx

Relația adolescentului cu nutriția,

Cazuistica adolescentină s-a înmulțit foarte mult în ultima perioadă în cabinetele de nutriție. Și motivația pentru acest fapt este una banală – MEDIA!

Motiv? Media generează imagini utopice ale fizicului uman, de regulă împrumutate din domeniul fitnessului și bodybuildingului, imagini care au generat un soi de model despre cum ar trebui să arate o femeie sau un bărbat!

Realitatea!? Nu se apropie NICI PE DEPARTE! Oamenii din reviste și corpurile lor sunt rezultatul unor CARIERE! Ani și ani de efort, suplimente și antrenamente, nutriționiști și experți în remodelare corporală. O întreagă INDUSTRIE! Și o imagine ce necesită realist un efort uriaș… Din păcate nimeni nu traduce acest fapt și pentru adolescentul nostru.

Iar bietul nostru copil, a cărui sexualitate tocmai ce a început să se dezvolte, este asaltat de aceste imagini pe care le transformă în etalon și începe o muncă asiduă, de cele mai multe ori neghidată care duce la probleme motivate de exagerări și ne-informarea din surse corecte.

Aici practic este BUBA – pentru că noi primim în cabinet de regulă eșecurile de mai sus, transformate de cele mai multe ori în tulburări alimentare severe cum ar fi comportamentul bulimic, anorexia și adicția alimentară (hiperfagia). Vreau în acest articol, să trag un mic semnal de alarmă către toți părinții de adolescenți, să studieze comportamentul alimentar al copiilor lor și dacă întâlnesc unul sau mai multe din elementele descriptive de mai jos, să consulte un specialist.

  1. COMPORTAMENTUL BULIMIC – este un comportament compensatoriu al excesului de mâncare. Adolescenții folosesc media ca sursă de informație și din nefericire, structurarea nutriției nu este de cele mai multe ori eficientă. Mai ales datorită faptului că adolescenții au tendința de a se atașa emoțional de un model (de regulă de fitness datorită look-ului), iar informațiile de pe pagina acestui model legate de nutriție sunt trunchiate și incomplete. Oricum ar fi, majoritatea adolescenților au informația bazică legată de nutriție – și aici mă refer la aportul alimentar. Vrei să arăți bine, trebuie să nu faci exces alimentar și să mânânci cât mai puțin… (concept foarte fals de altfel dpdv metabolic).

    Dar păpica în ziua de astăzi este delicioasă, variată și foarte condensată caloric… așa că, adolescentul va abuza de ea și va crea un comportament compensatoriu. ATENȚIE – BULIMIA NU ÎNSEAMNA DOAR VIZITA de deversare la baie a mesei proaspăt servite. Este un preconcept FALS în media! Comportamentul bulimic este caracterizat și de perioadele lungi de post negru, excesul de antrenamente fizice epuizante, excesul de apă (Sau ceaiuri diuretice sau medicamente diuretice sau laxative sau stimulente metabolice termogenice dedicate slăbitului). COMPORTAMENTUL BULIMIC ESTE UNUL DEVIANT CU CARACTER COMPENSATORIU EXCESULUI ALIMENTAR!

  2. Anorexia – este o tulburare alimentară FOARTE severă cu implicații psiho-patologice grave. Pentru părinți este relativ simplu de identificat – primele semne ale instaurării aceste probleme psiho-patologice este o imagine de sine alterată, cu sens peiorativ. Pe românește, deși adolescentul este în parametrii normo-ponderali (chiar scăzuți, la limita inferioară a indicelui de masă corporală), el se consideră PERMANENT „Gras”/OBEZ chiar și dezvoltă o obsesie a imaginii de sine grase, manifestată de regulă printr-o aversiune generală față de mâncare. (deseori asociată cu un comportament bulimic – DEȘI sunt tulburări alimentare separate și nu se implică una pe cealaltă).

  3. Adicția alimentară – sau hiperfagia. Întâlnită deseori la adolescentul supra-ponderal – este manifestată printr-o relație defectuoasă între emoție și mâncare. Orice emoție negativă este asociată cu un exces alimentar, de regulă de dulce. Acest comportament adictiv, este unul foarte frecvent întâlnit și este ghidat neuro-chimic de un dezechilibru. (emoția negativă rupe echilibrul neuro-transmițătorilor și corpul încearcă să compenseze cu un surplus de dopamină dat de abuzul alimentar). Acest tip de comportament este unul ce poate avea implicații grave în timp, întrucât numărul de adipocite crește odata cu masa adipoasă, dar din păcate nu mai scade niciodată (în slăbire să manipulează doar volumul, nu și numărul) – condamnând practic adolescentul la o permanentă luptă cu greutatea pentru toată viața. (și sincer, dragi cititori, după 8 ani de cabinet – nu este o cruce pe care o vreți pe umerii copiilor voștri pentru restul vieții.)

Poate acest articol nu are un ton neapărat pozitiv, dar îmi doresc foarte mult să fie cât se poate de educativ. Dacă întâlniți oricare dintre simptomele de mai sus, consultați un nutriționist/psiholog pentru asistență (preferabil pe amândoi, într-o echipă multidisciplinară ce lucrează în sinergie).

Numai bine și Stay smart and frosty!

Nutria Nutriționistă

Nu uitați rogu-vă, dacă vă place articolul de mai sus să folosiți și butoanele de distribuție în media, poate ajută mai multă lume…

De asemeni de vizitat pentru detaliere următoarele articole premium:

Bulimia (tulburare alimentară)

Anorexia (tulburare alimentară)

Hiperfagia (adicția alimentară)

Ortorexia (tulburare alimentară)

 

CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/


ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie: -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)

http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele

Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria

https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei

https://www.tiktok.com/@ionut.ignat.nutrigo sau vă aștept pe TikTok unde postez zilnic clipuri informative!