fbpx

NOTĂ – în acest articol mă adresez următoarelor categorii (aparent trebuie să specific). Oameni de rând care vor să slăbească, cu cariere altele decât în domeniul sportiv, DAR și specialiștilor pe zona de nutriție, mai tineri în domeniu – cu intenția de a asista în procesul de educație pentru o mai bună colaborare cu clientul. Așa că fie că tocmai vrei să slăbești și ai luat o dietă de pe net, fie că ești în căutarea unui ghid pe acest drum… fie că ești ghid și ești mai la început de drum (newbie) – acest articol este pt tine!

Frank Grillo (56 de ani)  a zis la un moment dat ceva ce mi s-a tatuat în minte și suflet: dacă la 25, 35 sau 45 de ani nu ai avut un trup sculptat, cum să te aștepți să arăți cu pătrățele pe abdomen la 55 de ani… 

Partea unde nu sunt de acord este că se poate (în anumite circumstanțe), dar efortul care trebuie depus, este unul titanic! Dar în acest articolaș al meu, nu vom discuta despre nutriția sportivă. DE ALTFEL, este chiar diametral opusul…

NU este nici pe departe același efort să reușești însă să ai un corp sănătos! Poți fi FOARTE sănătos și într-un corp ușor supra ponderal, cum la fel de bine, poți fi COMPLET nesănătos – într-un corp de revistă sculptat! Înainte de a începe drumul vostru spre echilibru, va trebui să decideți care sunt expectativele voastre și să ajutați aferent nivelul de efort, motivație, consecvență și cea mai importantă dintre toate: CONSTANȚA și transformarea stilului de viață DEFINITIV! Pt ceea ce a fost, NU mai poate fi… (dpdv alimentar și de lifestyle). 

Bineînțeles baza este AȘTEPTARE VS ABORDARE! 

Dacă așteptarea și dorința ta este SĂNĂTATEA – atunci abordarea trebuie să fie una aferentă, mult mai temperată.

Dieta sportivă NU TREBUIE folosită pentru oamenii de rând!!! (și aici mă refer la cei care doresc să obțină sănătate)

Orice s-ar crede, metabolismul unei mămici de 45 de ani cu doi copii mici și job corporatist (sedentar) de 15 ani NU POATE absorbi 4-600 de grame de carbohidrați ca organismului unui sportiv de douăzeci și o boare de ani, care practică atletism de performanță de la 15 ani. ALLAH DAMN IT!

În construcția unui plan alimentar (dacă tot nu se vrea a se face educație) măcar trebuie ținut cont de următoarele, în special când discutăm de carbi:

  • Organismul femeii este diferit de cel al bărbatului.  
  • ANALIZE – glicemie (à jeun) și/sau postprandiala, hemoglobina glicolizată, toleranța la glucoză și indicele HOMA (dacă de la prima dă cu minus, mergem mai departe cu investigațiile).
  • Vârsta!!! 20-30 este o poveste foarte frumoasă! 30-40 începe să se deterioreze absobția și eficiența metabolică, 40-50 se îngroașă gluma și toleranța la carbii rafinați bate spre 0, 50-60 – contează și calitatea aerului respirat pe lângă background-ul patologic, 60-70 mentenanța devine rmb, 70+ paleative (sau faci ce vrei alimentar – că oricum te limitează organismul și istoricul medical).
  • ANAMNEZA – background-ul clientului între istoric medical și dietetic. 
  • Calitatea carbilor contează – DAR NU ATÂT DE MULT cât să-i cvatriplezi! ORICÂT DE CURAȚI îi spui tu clientului că sunt carbii prescriși! Metabolismul are aceleași reguli (aproximativ) și carbii au cam același drum! (direct dependent de nivelul de fibre)
  • Glicogenul și trimiterea carbilor acolo este direct dependent și de masa musculară… ai brand, ai beci unde să stochezi glicogen. Dar dacă a ta clientă are noodles în loc de brațe și femuralii sunt acoperiți de o cergă groasă de adipocite… (termen pentru plapumă/pătură de la țară) clienta va stoca excesul de carbi… ghici unde!? unde are mai mult loc…

De asemeni, diametral opusul este valabi! A se scoate carbii complet din alimentație este o altă absurditate – pt că organismul este perfect adaptat să o scoată la capăt chiar și asa – printr-un proces numit neoglucogeneză (pun intended pt cei de specialitate), proces prin care produce glucoză din ce are – acizi grași sau proteine chiar!

DIN ACESTE MOTIVE ilustrate mai sus, planurile alimentare NU SUNT FUNCȚIONALE! pentru că trebuie să lucrezi activ cu clientul/pacientul și să adaptezi aportul de carbohidrați pe zi și pe mese și pe săptămână și pe lună în funcție de rezultate și în funcție de latura psihologică a nutriției (momentele în care începe să cedeze…)

DA DA! pt că fără psiho-nuriție nu am ști că există adicții alimentare, care sunt simptome ale hiperfagiei (psiho-patologie recunoscută în țările civilizate), care ilustrează dezechilibre ale neuro-transmițătorilor și că adicția alimentară trebuie abordată pe alte reguli! (asta apropo și de jde cursurile on line care cred că psihonutriția înseamnă că trebuie să porți o discuție sinceră cu măta!)

Revenind la carbi – Asta nu înseamnă că admit keto sau disociat, dacă vreți voi să găsiți scurtături! Ambele sunt niște imbecilități mult depășite de știință… pt că în keto pierzi masă musculară (ceea ce sper că nimeni nu vrea), iar dacă ții disociat/rhina, probabil că nu ești nici vaccinat și crezi că pământul este plat! (pt că științifico medical este absurd – organismul uman producând enzime pentru disocierea eficientă a tuturor macro-nutrienților claie peste grămadă).

Dacă vreți să dezvoltați dece?-ul – aveți niscvai link-uri mai jos:

De ce keto este imbecil? – https://www.nutrigo.ro/dieta-keto/ 

De ce dieta disociată sau rhinita este absurdă? – https://www.nutrigo.ro/dieta-disociata/ 

Pentru educație cu referințe cu tot la carbi – aruncați un ochișor acilea: https://www.nutrigo.ro/glicogen/ 

P.S. dacă nimic din ceea ce am scris mai sus nu prea are vreun sens pentru tine, te rog dragă cititorule, TE IMPLOR!!! NU MAI încerca pe cont propriu să faci treaba de capul tău ca până acum și pentru faptul că am negat rhina și keto să te apuci de dukan. Apucă-te mai degrabă să plătești pe careva de specialitate în nutriție, că treaba asta cu metabolismul este ca și cu ulciorul la apă… la un moment dat crapă în zeci de piese și nu te mai scoate nici un mega-specialist pe nici o sumă din lume. 

Am oameni în cabinet cu care lucrez de peste un an, fără absolut nici un rezultat decât menținerea greutății constante (care este un fel de rezultat și ăsta în anumite cazuri) DOAR pentru că de-a lungul anilor au dat cu proverbiala bardă metabolică în propriul lor organism ținând succesiv fel de fel de diete cucuiete, fără nici un sens sau noimă doar pt că au citit pe grupuri sau au auzit de la vedete (incluzând pe vecina tanti Gina de la etajul 4, “care este” și ea un soi de vedetă!) 

Ești singurul responsabil de propria ta sănătate, iar cum te duci la doftor când ceva dă cu minus, când vine vorba de haleală vs greutate – du-te frate/soro la un nutriționist să te ajute cum trebuie! 

Ca de obicei – stay smart and stay frosty!

CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/


ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie: -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)

http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele

Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria

https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei

https://www.tiktok.com/@ionut.ignat.nutrigo sau vă aștept pe TikTok unde postez zilnic clipuri informative!