Ştiu, este probabil unul dintre cele mai neplăcute lucruri legate de esteticul şi feeling-ul pe care îl poţi avea într-o zi…
Sunt acele momente în care ai senzaţia că ai în burtă o cireadă de bizoni, o turmă de elefanţi şi câţiva rinoceri care zburdă prin intestinele tale…
Sau momentele acelea în care abdomenul mult visat sau măcar cât de cât tonifiat dispare acoperit de o mareeee de fluffy… cureaua nu te mai ajunge, bluza sau cămaşa slim-fit râd de tine din dulap… şi trebuie din nou să recurgi la haine închise la culoare şi largi…
A fi balonat nu înseamnă nici pe departe că ai depus 5-6 kg de ţesut adipos de la o zi la alta… doar că ai făcut una din urmatoarele greşeli alimentare:
- Ai mâncat prea repede şi inerent prea mult… Pe lângă faptul că sunt şanse mari să fi prins mult aer printre îmbucăturile hulpave, cu siguranţă ai depaşit şi cantitatea de hrană necesară. Exista doi hormoni în organismul uman: unul care instalează senzaţia de foame (grelina) şi unul care instalează senzaţia de saţietate (colecistokinina CCK)… dacă ai mâncat ca şi cum ar fi ultima ta masă – cu siguranţă ai ratat semnalele trimise către creier de cei doi hormoni reglatori.
- Ai depăşit nivelul de sodium din alimentaţie… Se ştie foarte bine că sarea în exces provoacă retenţie de apă – atât subcutanată cât şi la nivel intestinal. Recomandarea maximă de sodiu este de 2300 mg pe zi …. şi dacă sari pe câlcâie acum şi simţi că tot ţesutul tău adipos este ca o umbră mai leneşă a ta şi întârziată cu 1 secundă… atunci sigur asta este problema!
- Prea multe crucifere – familia crucifere este plină de fibre – şi ele sunt excelente pentru tractul digestiv. Însă ce e prea mult, strică… Familia cruciferelor (varza, kale, varza de Brusseles) conţine şi un tip de zahar numit rafinoză care nu este digerabil. Dacă depăşim cantitatea “decentă” de crucifere – ele pot provoca balonare şi sentimentul de puffi.
- Cocktail-uri, fresh-uri şi alte băuturi de lounge sau cafeanea la pai… este trendy paiul, dar în acelaşi timp aduce şi un volum adiţional de aer în tractul digestiv… care, ghiceşte!? Balonează – practic procesul pe care îl produce aerul introdus într-un balon – balonare 🙂
- Îndulcitoarele artificiale aspartam şi sucroza nu sunt foarte bine tolerate de tractul digestiv uman şi rămân foarte mult timp în el până a fi procesate… acest proces produce bineînţeles metan – ceea ce duce la balonare. Evită-le pentru o silueta şi talie de invidiat! Sau poţi deveni o sursă alternativă de metan pentru încălzirea casnică – măcar faci economie…
- Băuturile acidulate – conţin CO2 excesiv – practic o altă formă de gaz, ingerată care… bineînţeles afectează sistemul digestiv. Aţi agitat vreodată o sticlă cu o băutură carbogazoasă? Toţi am făcut-o evident… Ea devine tare datorită creşterii presiunii interioare provocată de CO2 – când servim băuturi carbogazoase – se întâmplă acelaşi fenomen. Notă: nu vă agitaţi după un suc … dă pe-afara! 😛
- Fasole şi mazăre – o parte dintre carbohidraţii din aceste legume amidonoase nu sunt digerabile – acest lucru provoacă balonare. Fie le evităm, fie folosim o suplimentare specifică cu enzime digestive care să asiste procesul de digestie.
- Guma de mestecat şi acadelele – procesul de sucţiune semi-permanenta, deşi plin de sex appeal, introduce totuşi un exces de aer în tractul digestiv care duce la balonare-reductoare de sex appeal. Înlocuieşte-le cu guri de apă frecvente… apa asistă motilitatea tractului digestiv şi ajuta la eliminarea aerului.
- Mesele fix înainte de culcare te duc la balonare garantată a doua zi dimineaţă. Poziţia culcată a corpului, post masă, este un impediment în procesul de digestie şi prin urmare, pe parcursul nopţii se produc gazele aferente unei digestii ineficiente… suferi a doua zi dimineaţă … iar partenerul tău de cuplu suferă în timpul nopţii 🙂
- Fă-ţi un spectru de alergeni… dacă eşti balonat după un anumit tip de mâncare (ce conţine lactoză. fructoză sau gluten) sunt şanse foarte ridicate să ai un anumit tip de intoleranţă alimentară. Spectrul de alergeni este un excelent sfătuitor alimentar pentru siluetă şi anti-discomfort gastric.
CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/
www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)
http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele
Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria
https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.
[:]