fbpx

Să vb despre apă cum, cât și când!?

Câtă apă trebuie să bem pe zi!? 4 -5 litri este bine? (probabil, dacă ești un cal de curse) … Aportul de apă este calculabil și personalizabil – dar depinde de muuulți factori! De obiceiul alimentar, de nivel de tensiune arteriala și chiar si DE MESELE PĂPATE!!! dap – nu știați asta daaar:

100 g lipide → pentru oxidare→ necesită100 ml apă

100 g glucide →pentru oxidare→ necesită 55 ml apă

100 g proteine → pentru oxidare→ necesită 40 ml apă.

Aportul hidric recomandat zilnic este de 35-40 ml/kg corp, ceea ce înseamnă 2,4 l pentru un adult de 60 kg.

Această cantitate de lichide poate fi acoperită astfel:

  • 1200 ml – apă și alte tipuri de băuturi (lapte, cafea, ceai, sucuri)
  • 900 ml – apa care intră în compoziția alimentelor
  • 300 ml – apa produsă de organism prin reactiile metabolice

Toate alimentele, de la unt până la pâine, conțin cantitati variabile de apă:

  • unt – 15%
  • paine – 30%
  • cascaval, telemea – 35-55%
  • cartofi – 45%
  • friptura – 55%
  • orez fiert – 68%
  • branza proaspata – 75%
  • fructe – 80-85%
  • salata – 90%

Astăzi alergi la curse – ai nevoie de mai multa apă… mâine ești sedentar – inerent mai puțină…

Ca să scurtăm explicația – te ridici de jos și amețești? Ai pielea uscată? Te ustură ochii și par uscați? Pielea este uscată și încrețită – atunci bea apă – ești deshidratat!

Un alt marker FOARTE EFICIENT de deshidratare este și culoarea urinei… Da da! Cum arată al tău pipi poate spune fff multe: închis la culoare și puternic mirositor = deshidratat! Deschis la culoare, dar gălbui pal – hidratat corect! Ca apa!? Ai declanșat diureza și pierzi minerale… prea mult! (evident – excludem aici diversele patologii renale posibile… și presupunem că ești sănătos tanc!)

Nu ești capabil să susții o conversație de 25 de minute fără să mergi măcar odată la toalată? Bei prea multă apă!!! și îți afectează viața socială 😉 ( sau ai o infectie urinară :P) – in ambele cazuri – hidratarea este excesiva!

Raportul dintre cantitatea de apă ingerată plus apa endogenă și cantitatea de apă excretată se numește Bilanţ hidric. Atunci când acest bilanţ hidric este negativ apare deshidratarea… BUBAAA!!! deci atenție aici..

Necesarul de apă este asigurat prin senzaţia de sete, al cărui centru se află în creier la nivelul hipotalamusului. Acest metabolism al apei e reglat pe cale nervoasă și umorală. Atunci când necesarul de apă este în deficit se transmit anumiţi senzori la osmorecetori din hipotalamus care va controla senzaţia de sete prin stimularea unui hormon antidiuretic ( ADH ). Acest hormon este depozitat într-o glanda și anume glanda hipofiză anterioară.

Alţi factori care stimulează senzaţia de sete sunt scăderea volumului compartimentului extracelular și angiotensina II. Acest ADH mai poate fi stimulat și în alte condiţi cum ar fi: stresul , trauma , greaţa, graviditatea , hipoglicemia, abuzul de alcool, nicotină și morfină.

Secreţia ADH-ului determină creșterea reabsorbţiei renale a apei și contribuie la restabilirea osmolarităţii normale.

Pe lânga glanda hipofiză mai sunt niște glande care au rol în reglarea metabolismului apei și anume gladele corticosuprarenale prin stimularea hormonilormineralocorticoizi (ce au rol în reţinerea Na și a apei în organism la nivel renal). Hai că mă duc pe apa sâmbetei cu detaliile medicale…

HINTUL ZILEI!!! D-ale apei – e legat de alcool! Dap… senzația de mahmureală post consumul legendar de alcool este dată în mare parte de deshidratare, așa că Nutria vă recomandă cu deosebit de mult căldură a experienței personale (pe lângă evidentele studii de nutriție aprofundate) să beți apă la hectolitru, dar nu așa chioară …. adăgați niscvai electroliți (gen litorsal de la marmacie sau chiar un gatorate nu strică!), iar la cele adhoc unde n-ați fost pregătiți de o alcoolemie epică… sarea merge la fel de bine (4-5 grame serioase adăugate în niscvai pahare de apă vă salvează de o cruntă sesiune de “NU MAI BEAU CÂT TRĂIESC a 2-a zi!!!”)

Hai cheers!

P.s. CONCLUZIA – BEA APĂ! Nici prea prea, nici foarte foarte… ca la orice, cantitatea contează în materie de nutriție!

NU FI DESHIDRATAT ȘI NU UITA SĂ DAI CU SHARE-ul MAI DEPARTE!!!


CONSILIERE personalizată direct cu mine la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/


4 Replies to “Despre apa”

  1. […] Hidratarea este esențială pentru a păstra organismul activ metabolic! Nu știi câtă apă să consumi? Ai citit peste tot că ai nevoie de 35-40ml pe kilogram corp și nu-ți place ideea!? No problemo, marinero! Treci prin articolul următor și află calculele metabolice necesare pentru a determina aportul tău HIDRIC REAL! (direct dependent de alimentație). https://www.nutrigo.ro/despre-apa/ […]

  2. […] Sfatul nr 3 Hidratarea este esențială pentru a păstra organismul activ metabolic! Nu știi câtă apă să consumi? Ai citit peste tot că ai nevoie de 35-40ml pe kilogram corp și nu-ți place ideea!? No problemo, marinero! Treci prin articolul următor și află calculele metabolice necesare pentru a determina aportul tău HIDRIC REAL! (direct dependent de alimentație). https://www.nutrigo.ro/despre-apa/ […]

  3. […] Iar majoritatea, în loc să trateze problema de bază – cumpără aparate de apă alcalină să prevină cancerul în valoare de mii și mii de euro (râde și citoplasma din celula malignă). Apropo – să re-subliniezi absoluta și completa inutilitate metabolică a alcalinității!? Sigur că da… de ce nu!? Apa alcalină și dieta alcalină sunt la fel de inutile ca pișatul contra uraganului sau scuipatul contra unui tsunami! Corpul are multiple pasaje de reglare a ph-ului, iar cel gastric este primul și cel mai de netrecut! Protejat de doi ioni (ca mine) H+ și Hco3- care rezolvă și corectează orice ph bagi tu în orificiul de pe mutră. You shall not pass!!! (mi-l și imaginez pe Gandalf din LOR) Ceea ce mi se pare cel mai amuzant – este că cei care fac genul ăsta de investiții nici măcar nu beau cantitatea de apă decentă necesară pe zi … și mai sunt și deshidratați! Vezi asta cu apa nutrigo.ro/despre-apa  […]

  4. […] 6. Hidratați-vă corect! link despre cum să-ți calculezi apa în fiecare zi aici – nutrigo.ro/despre-apa/ 7. Folosiți surse de oleaginoase pentru a compensa lipsa energiei când și doar dacă reduceți […]

Comments are closed.