Nu tot timpul când îți este foame … chiar îți este foame! De multe ori te plictisești…
Și de ce spun asta? Pentru că foamea dragă cititorule este una din funcțiile de supraviețuire ale organismului uman… și ca orice altă funcție de supraviețuire, când devine imperios necesară – își anunță prezența FOARTE zgomotos și imperios. Practic nu ai cum să vii cu scuza … „nu știam că îmi este foame!!!” … de altfel sunt convins că ați remarcat că incidența morților subite de inaniție pe stradă este relativ scăzută – spre 0 aș spune chiar…
Opusul însă este complet altă poveste… Obezitatea UCIDE! De ce? Toți ne creăm un obicei de viață, un stil alimentar să-l numim … și la fel de multe ori este nociv. Dar hai să înțelegem funcționabilitatea foamei … ca să vedem și cum contracarăm foamea „falsă”…
Senzația de foame
….este dată de un sistem neuro-endocrin ce interacționează cu neurotransmițătorii din hipotalamus. Șeriful de trib din acest punct de vedere este neuropeptidul Y… sau să-l numim de amu‘ Șeriful NPY. Hormonii de foame și sațietate sunt cetățenii orășelului numit organismul nostru … și ei vin la gardul Șerifului NPY și strigă diverse plângeri sau rezolvări necesare – și iote atuncilea pretenu‘ nostru NPY – declanșează senzația de foame sau o suprimă (prin scăderea sintezei proprii)…
Important este să cunoaștem și concetățenii noștri… că ei sunt buba de fapt!
-
Grelina – sau demonul foamei cum îi mai spun io… Pe scurt stomacul e gol? Ea zghiară!!! Mai multe despre demonul foamei acilea – http://www.nutrigo.ro/despre-grelina/
-
Colecistokinina (CCK) – asta e cu noi! – ajunge papa în duoden – CCK ne spune HOOO BRE!! PRRRR! Agiunge … mai multe despre CCK aici – http://www.nutrigo.ro/colecistokinina/
-
Cortizolul sau hormonul de stres – ăla de ne ghidează FIX spre alimente bogate în calorii – gen zaharuri și grăsimi … si care joacă un rol esențial în metabolism practic fiind puterea de decizie dacă folosim glicogenul ca energie (rău) sau trigliceridele din adipocite (bun- că scade șunca).
-
Insulina și partenerul ei leneș glucagonul… Ăștia doi îs niște curvi când lucrează în tandem! Insulina … bat-o vina – face o treabă minunată în metabolism – dar cu cât îi dai mai multe zaharuri cu atât vrea și mai multe. Glucagonul – este și mai pervers! Dacă e chicată glicemia – el comandă pateului nostru să transforme glicogenul în glucoză pentru echilibrare – practic o treabă bună pentru organism, proastă pentru șuncă. Tot el declanșează și neogluconogeneza – proces care transformă acizii grași și aminoacizii în energie dacă buba e mare (dar nu prea e cazul dacă suntem supra-ponderali – acesta fiind un mecanism rar de supraviețuire în anumite condiții metabolice).
-
Ar mai fi și leptina – produsă atât de mucoasa gastrică cât și de țesutul adipos – care cu cât este mai mult și mare – cu atât URLĂ FOAMEA-NOI... Shalalala! Și cu ea urlăm și noi…. Shalalalalalala…
Și mai sunt câțiva concetățeni, pe care evit să-i mai descriu pe motive de împuiat capul cu hormoni, doar îi enumăr: adiponectina, GLP-1 (care seamănă cu glucagonul … dar nu se adună), Peptida YY, oxintomodulina... și încă mai descoperim și noi…
Concluzia emisiunii de astăzi dragi ascultatauri este ca foamea iaște un mecanism complex dpdv hormonal, reglată la nivel de hipotalamus… și că această senzație când apare – E FOAME! Dar a nu se confunda cu statul la televizor și lipsa de activitate manuală, a nu se confunda cu m-am certat cu partenerul și bag lingura în înghețată, a nu se confunda cu … parcă mai merge o șaorma că erau la ofertă – două + una! Deci atenția cât capra metabolică – una e foamea și alta este plictiseala sau stresul.
Reguli de bază anti-foame falsă:
-
Biscuim Măria Ta? NU BISCUIM OȘTENE!!! că biscuiala este ronțăială… îți este foame? Mănânci! Mâncare gen… nu prosteală ieftină! (leptină)
-
Vrei să păstrezi senzația de sațietate după masă? Combină pe cât posibil proteinele și fibrele – leguminoase gen… (Grelină vs CCK)
-
Fugi de zaharuri și dulciuri pe bază de zahăr alb – cu cât bagi mai multe d-astea – cu atât îți cere corpul mai multe. (insulina vs glucagon).
-
Ești stresat și simți pofta de dulciuri și grăsimi rele? Descarcă-te cu flotări și genoflexiuni… lasă haleala (cortizol)… endorfinele din sport combat FOARTE eficient stresul și cresc în combinație cu proteinele masa musculară … să-l poți pocni pe animalul care te-a stresat!
-
Studiază cu atenție mecanismul hormonal al foamei și diferențiază-l de obiceiul tău alimentar – de obicei prost…
P.S. – dacă ești de specialitate și citești acest articol… pt cazul rar în care nu te vei tăvăli de râs pe jos… fă tot posibilul și mușcă din ceva cauciucat înainte să-mi scrii în privat. Articolul prezent nu este pentru stimabila ta domnie academică lipsită de simțul umorului… ci pentru concetățenii noștri mai puțin studiați în domeniu… mă cam săturași și io de d-alde … „scrie dom‘le în limbaj academic ca toată lumea din sector și dacă lumea nu pricepe … să vină la cabinet la noi.. „ … toate pe principiul imbecil – “iar dai din casă???” sau „Noi pe noi ne educăm în congrese… restul o apă ș-un pământ!”.
Stay frosty people and be smart… don’t be a retard!
CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/
ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/ (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie: -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.
www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)
http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele
Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria
https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.
[…] În mecanismul foamei sunt implicați foarte mulți hormoni și din acest motiv vă recomand călduros să vizitați și acest articol al meu pentru a înțelege mecanismul foamei – https://www.nutrigo.ro/despre-foame/ […]
[…] Citește mai mult despre semnalele hormonale ale foamei aici – https://www.nutrigo.ro/despre-foame/ […]
[…] https://www.nutrigo.ro/despre-foame/ […]
[…] Pt că vezi tu, cantitatea face otrava, dar este și soluția când vine vorba de nutriția personală! Pt că dacă matale, papi în fiecare zi cât trebe din cei 3 macro-nutrienți și ții cât de cât partea de micro-nutrienți dedicată ție în limite decente, în organismul uman intervin un set de hormoni care reglează foamea și sațietatea și TE OPRESC din a rupe în colți 60 de eugenii deodată! DA DA! Aceste mecanisme hormonale de semnalizare funcționează IREPROȘABIL dacă al tău intake de papa (macro+micro) este reglat… (zgărie aici suprafața lor – https://www.nutrigo.ro/despre-foame/) […]