4 recomandări despre fructe – când și cum să le folosim în alimentația echilibrată
1. Fructele se pot manca atat disociat de mese (dar totdeauna dupa o masa principala si niciodata ca si prima masa), dar si ca desert, post masa. Dar niciodata nu este indicat pe stomacul gol – ca si masa individuala, exclusiv din fructe sau ca si gustare individuala singulara
*FRUCTELE servite dimineata pe stomacul gol, mai ales ca si fresh, duc la o senzatie de foame crescuta, cresc insulino-rezistenta (Absorbtia de carbohidratilor este foarte rapida la fresh-uri prin absenta fibrelor) – iar fructoza stimuleaza grelina-hormonul foamei si inhiba hormonii de satietate (deoarece nu stimuleaza celulele betapancreatice care produc insulina si inerent, hormonii de satietate nu se activeaza).
2. Este indicat ca Fructele sa se serveasca DOAR în prima parte a zilei – (gustarea de la 10.00 pentru fixiști – tinand cont de regula 1). Ele contin fructoza, un carbohidrat care are propriul transportor celular – energetic GLUT 5 si in procesele metabolice – fructoza este metabolizata direct in trigliceride (si trimise in tesutul adipos) si nu sunt folosite ca si energie si sursa ATP. Prin urmare, consumul de fructe trebuie temperat si ghidat spre prima parte a zilei – cand procesele metabolice sunt crescute odata cu activitatea (pentru a mai arde parte din ceea ce depunem – macar ca si damage control).
3. De asemeni ne folosim de bun simț când vine vorba de fresh-uri de fructe. La un fresh de portocale se folosesc 4 portocale medii… 2 fresh-uri pe zi înseamnă 8 portocale-bunul simț ne spune că sunt prea multe portocale (adica o gramada de fructoza). Trebuie completat cu faptul că în producerea unui fresh se deterioarează toate fibrele benefice din fructe (Deci minus faptul ca pierdem beneficiile – absorbtia este ridicata si imediata – nu prelungita cum ne-am dori sa avem energia din ele – vezi fenomentul sugar crush!)
-
Este sezonul cireșelor/strugurilor/pepenelui verde/strugurilor – și este o diferență foarte mare între o gustare de cireșe – ȘI UN LIGHEAN ÎNTREG! Cumparați cu pondere dragii mei – nu câte 5 kg „să fie!” (oricum – momentan sunt o gaură enormă în buget)… “Am mâncat niște cireșe/struguri!” pe jurnal – cuvinte care trebuie urmate de întrebarea – câte am cumparat de fapt și câte au mai rămas – DACĂ am cumpărat 5 kg și mai sunt 5 cireșe – nu ai mâncat “niște cireșe” – AI MÂNCAT aproape 5 kg de cireșe!
- Nutria vă recomandă MAXIM două serviri pe zi. Fiecare servire să poată fi cuprinsă în căușul palmei. (NU ESTE O PROVOCARE Și nici o negociere! Și un pepene verde de 6 kile poate să stea pe palmă cu un biceps lucrat). Exemplu – 2 piersici, mere, pere, 4-5 prune, 2 ciorchini de strugure decenți etc. A se reține că fructele, fiind în categoria carbohidrați – trebuie să se încadreze într-un raport personalizat de macro-nutrienți și un anumit număr de calorii specific individual.
Stay smart people! Nu uita să contribui și nu ține informația doar pentru tine (ocupă-te și de capra vecinului să fie sănătoasă!) … fii parte din rezolvarea problemei de supra-ponderalitate și a epidemiei de obezitate și distribuie mai departe pe pagina ta și la prieteni informațiile găsite!
CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/
ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/ (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie:
-calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.
www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)
http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele
Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria
https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.