fbpx
[:ro]De fiecare dată când mă gândesc la grelină – fac analogie fix cu creaturile alea super simpatice numite gremlini, care dacă erau udaţi cu apă, se transformau în nişte mici monstruleţi hiper-distrugători şi puşi pe rele.

Dragi cititori,  grelina– supra-numită şi hormonul foamei- nu este foarte departe. Diferenţa este că se transformă într-un mic monstru dacă NU este hrănit când trebuie…

Grelina, este la bază un hormon peptidic produs atât de stomac cât şi de nucleul ARC din hipotalamus – şi care determină senzaţia de foame -fiind un antagonist al leptinei (hormon care inhibă senzaţia de saţietate).

Concentraţia de grelină serică (în sânge) este crescută înainte de masă şi scăzută după masă.

Diametral opus faţă de grelină se află colecistokinina- un alt hormon peptidic produs în duoden de data aceasta, care determină senzaţia de saţietate. Între nivelele de grelină şi CCK (colecistokinină) ar trebui, teoretic, să se situeze ferestrele noastre alimentare: păpăm când avem grelina ridicată şi ne oprim când creşte nivelul de CCK.

Grelina din nucleul arcuit(hipotalamus) este responsabilă şi cu răspunsul dopaminergetic la mâncare transformată într-o “recompensă” hormonală asociată cu o senzaţie plăcută. Acest fenomen poate stimula alimentaţia excesivă pe fond psihologic, ca răspuns la stres – transformând astfel alimentaţia într-o “dependenţă” similară cu cea de alcool sau droguri (adicţie). În mod evident, acest fenomen duce la obezitate şi patologiile conexe.

Pentru a evita eventualele neplăceri asociate cu acest hormon, Nutria Nutriţionistă de la Nutrigo vă face câteva recomandări foarte simple şi bazice:

  1. 3 mese pe zi şi 1-2 gustări – preferabil la ore fixe pentru a menţine nivelel de grelină constante în sânge
  2. mic dejun bogat, expres la nivel proteic. Proteinele aduc o senzaţie de saţietate persistentă în timp faţă de alţi macro-nutrienţi.
  3. aport adiţional de fibre alimentare- cresc nivelul de saţietate generală şi uniformizează nivelul grelinei.
  4. NU FACEŢI FOAMEA! Gremlinul acesta mic se hrăneşte practic cu “foame” şi nivelele lui cresc până devin ne-controlabile – având un efect adictiv în timp. Alimentaţi-vă corect şi la intervale orare prestabilite.  
  5. ALTFEL… grelina

 


CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/


ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie: -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)

http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele

Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria

https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.


 [:]

2 Replies to “[:ro]Despre Grelina (hormonul foamei)-Articol Gratuit-[:]”

  1. […] completă a hiperstimulării antagonistului său Grelina sau hormonul foamei (articol aici – https://www.nutrigo.ro/despre-grelina/ […]

  2. […] în slăvi – fructele (care devin niște draci curați, mai ales pe mațul gol stimulând Demonul Grelină (click pe link pt mai multe info pe subiect). Alte tipuri de carbi, mult timp blamați și crucificați, s-au demonstrat că au cel mai mare […]

Comments are closed.