fbpx
ATENȚIE LA APORTUL DE SARE!

(mai ales când monitorizezi și ai ca scop scăderea în greutate)

Dacă nu monitorizezi sarea în alimentație, înseamnă că (de regulă statistică) ai diferențe mari de la o zi la alta în aportul de sare. Această lipsă de uniformizare duce cu siguranță la retenție de apă (care are tendința de a fi problematică când vine vorba de monitorizarea scăderii în greutate). TOATE mâncărurile procesare, mezelurile, conservele, afumăturile conțin cantități foarte mari de sare.
La fel de multă sare, conține și telemeaua sau brânza de burduf. Nu vă recomand să le evitați, însă să adnotati faptul că odată inserate în alimentație – există posibilitatea ca a 2-a zi cântarul să vă arate mult mai mult. Fără panică însă, dacă reveniți la consum de sare normalizat (aproximativ 2000mg pe zi de sodiu – adică cca 5g de sare) se va scăpa în câteva zile de retenția de apă.
NOTA 1 – Știai că 100g de somon afumat are cca 3000mg de sare? Ca soluție – poți trece pe somon proaspăt sau congelat și să-l prepari singur (ă) acasă…
NOTA 2 – Dacă retenția de apă dureaza de câteva luni/ani – s-ar putea să fie retenție de grăsime de fapt. A nu se confunda cele două… De altfel, primesc FOARTE FRECVENT mesaje cu această mult-blamată, dar falsă concluzie! Consultă un specialist pentru un diagnostic elecovent și nu mai practica sportul de “dat cu presupusul”. Un diagnostic sigur și profesionist, este primul pas în rezolvarea problemei.
NOTA 3 – Între sare iodată sau ne-iodată alegeți orice doriți, dacă nu există indicații pro sau contra specifice dpdv medical (de regulă prezente în afecțiunile tiroidiene).
NOTA 4 – SAREA este SARE! Are formula NaCl și dpdv biochimic face EXACT același lucru pentru organism și gust. Este alegerea voastră personală dacă doriți să plătiți sume exorbitante pentru sare colorată, adusă de prin nu știu ce munți și câmpii sau recoltată din mări și oceane cu titulaturi exotice. TOT ceea ce vă pot spune este că orice sare, are proprietatea de a fi SARE! și atât… restul este marketing.
NOTA 5 – Există sare la farmacii care nu afectează sistemul cardiovascular, oferind papilelor gustative doar senzația sărată (dar cu altă formulă chimică). Dacă suferiți după gustul sărat, dar aveți prescris un regim hiposodic de medic/nutriționist, atunci puteți apela la farmaciști pentru indicații și produse.
Deși sarea este un electrolit foarte important pentru organism și menținerea homeostaziei, sarea în exces (ca toate lucrurile în exces, de altfel) – poate crea probleme serioase de sănătate sau agrava unele pre-existente:
– creșterea tensiunii arteriale;
– riscul de accidente vasculare;
– favorizează retenția de lichide;
– favorizează eliminarea calciului prin urină;
– insuficiența renală;
– boli cardiace;
– favorizează osteoporoza;
– agravează bolile de ficat.
Dacă vă știți mai ales cu probleme cardiovasculare ce țin de presiunea arterială, atunci AR trebui să știți deja că vă așteaptă un regim hiposodic pentru restul vieții. Dacă nu aveți aceste informații, apelați de urgență la specialiștii în nutriție.
De altfel, ORICE afecțiune ar trebui tratată cu seriozitate și consultați nutriționiști și/sau dieteticieni pentru a confirma dacă există contra-indicații alimentare sau regimuri de hrană adjutante.
Nu uitați să dați un share să nu sărăm cu exces de zel!

One Reply to “Despre sare”

  1. […] Ce zice ăsta!? Sare adăugată!? DA DA – un somon afumat poate avea și 3.500mg de sare la 100g, când OMS-ul zile că numai 1500 ar trebui să înfulecăm PE ZI!!! Scrie pe somonul afumat să belești pupila dacă ești și anume suferind de hipertensiune!? (cu sau fără complicații cardiovasculare posibil letale).NU, NU SCRIE… vă spun eu! Citește pe acest link despre importanța aportului de sare! […]

Comments are closed.