fbpx

Conținutul de seleniu al organismului uman ajunge doar la o valoarea a concentrației de 0,2mg/kg, iar în organismul unui om matur, cantitatea totală de seleniu este de 10-15mg și marea majoritatea al acestei cantități se află în țesuturile moi. Seleniul în fond are rol antioxidant și participă în metabolismul organismului împreună cu tocoferolii. Enzima denumită glutation-peroxidază este o enzimă,care conține seleniu si care catalizează reacția chimică prin care se va descompune peroxidaza, iar prin aceasta protejează membrana celulară de deteriorările oxidative, protejează lipidele nesaturate și integritatea membranei celulare.

Seleniul ajuns în organism se va absoarbe prin tractul intestinal în mod eficient din duoden și din jejun. Eficacitatea absorbției este în general este de 50-70%, dar a fost măsurate si absorbții cu o eficiență de aproape 100%. În cazul în care organismul este aprovizionat cu proteine din abundență, absorbția de seleniu va crește, iar în cazul lipsei proteinelor absorbția de seleniu va scade. Seleniul absorbit se va elimina pe cale urinară. Plasma sanguină umană, măsurată în cazul oamenilor de la noi din țară prezintă un conținut mediu de 77mcg/l (SD 32 µg/l) concentrație de seleniu. Sunt cunoscute mai multe tipuri de substanțe care conțin acest element sub formă organică (alimente de origine animală – selenocistină, sau de origine vegetală – selenometionină) respectiv sub formă anorganică (selenită, selenat). De exemplu seleno-metil-cisteina și selenocisteina au rol în prevenirea cancerului, respectiv au efect antioxidant în protecția împotriva stresului oxidativ ale celulelor. Astfel, dincolo de determinarea cantității integrale al seleniului, devine necesară examinarea substanțelor cu conținut de seleniu. Necesarul de seleniu nu se poate stabili în mod exact.

În SUA cantitatea zilnică necesară acceptată este de 0,05-0,07mg, în timp ce aprovizionarea adecvată cu seleniu este reprezentată de o cantitate de 0,1-0,15mg. În cazul seleniului, în mod asemănător câtorva alte microelemente există un interval de concentrație dintre cantitatea fiziologic necesară și cantitatea toxică. Limita toxicității este considerată cantitatea de 0,20mg, cantitate care dacă este depășită putem aștepta la simptome de intoxicație cu seleniu (selenoză), care se manifestă prin pierderea părului și a pilozității, deformități ale pielii, miros de usturoi al aerului expirat, tulburări funcționale ale sistemului nervos central și deteriorarea dentiției. Introducerea în organism a unei cantități abundente de seleniu (cantitatea care depășește ușor nevoile fiziologice) are efect anticancerigen, iar în cantități mai mari (în doze care se apropie de cantitatea toxică sau chiar o depășesc) provoacă si accentueaza apariția formațiunilor tumorale.

Regiuni care prezintă deficit de seleniu se află nu numai în China, ci și în alte țări în lume (de ex. în țările Scandinave). În lipsa seleniului pot apărea mai multe feluri de probleme de sănătate, poate să crească în mod semnificativ frecvența anumitor boli și pot apărea transformări nefavorabile în organismul uman. Cele mai importante simptome sunt următoarele:

-anemie, anemie falciformă
-creșterea ratei apariției sindromului Alzheimer
-modificări ale structurii pielii, pigmentări, apariția de hiperpigmentări
-modificări de transparență ale cristalinului
-carcinogeneză, sensibilitate crescută față de substanțele cancerigene
-afecțiuni ale musculaturii cardiace, tulburări ale funcțiilor cardiace, puls neregulat
-creștere lentă
-probleme legate de sistemul imunitar, creștereaz sensibilității față de infectare cu virus HIV
-infertilitate, sterilitate la bărbați
-atrofie musculară, dureri musculare,
-ciroză hepatică, pancreatită, atrofia pancreasului și degenerescența fibroasă al acestuia
-boala Parkinson.

În cazul seleniului este bine cunoscută relația sinergică al acestui element cu vitamina-E, în timp ce elemente antagoniste ale seleniului sunt în primul rând sulful, arseniul și argintul.În regimul nostru alimentar principalele surse de seleniu constituie consumul de carne, ouă, pește și cereale. Cantitatea medie de seleniu din carne, pește si ouă este între 10-50µg/100g, gălbenușul de ouă având un conținut mai ridicat de seleniu decât albușul. Totodată trebuie scoasă în evidență faptul că seleniul constituie un element vital pentru organismele animalelor, iar în țesuturile animalelor sănătoase, prezenta seleniului este identică. Dacă un individ consumă în mod echilibrat și alimente cu conținut ridicat de proteine animale, apariția carenței de seleniu va fi foarte redusa. Alimentația clasică/echilibrata acoperă sau este aproape de a acoperi toate nevoile fiziologice referitoare la acest mineral.

Nutriție/Dietetică Oncologică – Seleniul 
(specificitate tehnică, parte din teza)

Seleniul este prezent în organism în primul rând ca un component ale complexelor de proteine cu rol în procesele antioxidante endogene, deci benefic în prevenirea bolilor canceroase, respectiv în ameliorarea efectelor adverse ale chimioterapiei și al radioterapiei. Efectul amintit se referă în practic la efectele pozitive ale fenomenelor de edem, care apar pe baza stagnării circulației limfatice după intervenția chirurgicală sau radioterapie.

Mai presus de aceasta chimioterapia și radioterapia administrate ca tratamente curative sau paliative în boala de cancer, solicită și mai intensiv organismul din punctul de vedere al efectului radicalilor liberi. În ultimii zece ani s-a reușit demonstrarea efectului protector al seleniului exercitată asupra celulelor sănătoase. Totodată glutationul de care se leagă seleniul nu poate fi preluat de către majoritatea tipurilor de celule tumorale, fenomen care diminuează în mod semnificativ mecanismele de protecție ale acestor tipuri de celule. S-a confirmat în mod evident efectul seleniului împotriva formării edemelor, fenomen ce poate avea beneficii eficiente și ușor de obținute în cazul edemelor care apar pe baza stagnării circulației limfatice mai ales în cazul tratamentelor aplicate pentru tumorile de la nivelul capului și gâtului și de la nivelul sânilor.


CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/


ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie:

  -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)

http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele

Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria

https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.