fbpx

Scopul dietei bolnavului de escare este accelerarea procesului de vindecare, reducerea riscului de infecții și prevenirea unei pierderi în greutate.

Strategia unei alimentații optime:

Repartiția meselor: 5-6 mese pe zi, cu o cantitate redusă de alimente, pentru crestea apetitul și a asigura un aport caloric optim.

Consum crescut de proteine: 1.25 – 1.5 g proteine/kg corp, luate din produse de origine animala: carne de pasare, peste, ficat, ou, derivate lactate, si din produse vegetale: fasole, linte, năut, soia, tofu.

Comsum redus de grăsimi, în special de grăsimi de origine animala.

Consum ridicat de fibre, zilnic, obtinute din cereale integrale, orez brun, paste integrale, pâine de secara, pâine integrala, tarate de grâu.

Consum de apa, pentru evitarea deshidratării se recomanda 30-35 ml apa/kg corp/zi aproximativ 1.6 -1.9 litri/zi, se va evita consumul de apa in timpul meselor

Consum redus de sodiu (sare de bucatarie),mai putin de 1.500 mg/zi, adica 1/2 lingura de sare. Odată cu înaintarea în vârsta, pierdem și intensitatea gusturilor de sărat/dulce, din acest motiv, persoanele în vârsta simt nevoia de o cantitate mai ridicata de sare.

Consum crescut de alimente proaspete ca legume și fructe: 5-7 porții pe zi. O porție poate fi echivalenta cu jumătate de cana cu leguma/fruct tocat.

Dacă sunt dificultăți de masticație, se recomanda o alimentație fluida, alcătuită din piureuri, supe, supe-creme, sosuri, combinații de fructe, legume și/sau semințe, sucuri proaspete din fructe etc.

Activitate fizică dacă este posibil, este indicata o activitate fizica ușoară de 15 min/zi, pentru a îmbunătăți circulația sanguină

Aport de vitamine și minerale:

– Vitamina A contribuie la componenta structurala a țesuturilor conjunctive, surse de vitamina A: ficat, lapte, oua, ulei de ficat de peste.

– Vitamina C susține sistemul imunitar și participa la formarea pielii și a țesuturilor conjunctive. Surse de vitamina C: măceșe, cătina, goji, kiwi, papaya,fructe citrice, roșii, ardei, cartof, pepene galben.

– Zincul este un mineral esențial, susține sistemul imunitar și contribuie la sinteza proteinelor. Surse de Zinc: carne de vita, fructe de mare, lapte, nuci.

Consum de semințe (în, dovleac, cânepa) și nuci (migdale, caju), crude, nesărate sub forma măcinată sau întregi, în salate, sucuri, sosuri, supe etc

Consum de ulei de în, nuci, măsline sau floarea sirelui, obținute prin presare la rece.

Suplimente cu aminoacizi precum arginina, glutamina, fie ca supliment alimentar sub forma de băuturi proteice, se grăbește procesul de vindecare.

Suplimente cu bromelina (enzima extrasa din ananas) sau sucuri proaspete de ananas.

Feluri de mancare recomandate: humus, supa de linte, sfecla coapta, cartofi dulci copți, chiftele de legume, hamburgeri de fasole, chiftele de curcan, tocana de legume cu năut,

suc de fructe: ½ ananas, 1 mango, 3-5 prune uscate, ½ banana. Amestecați toate ingredientele la blender, pana obțineți un suc omogen și cremos.

CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/


ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie: -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)

http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele

Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria

https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.