fbpx

Eh dragii Nutriei – azi ne pregătim să intrăm într-o serie de tulburări alimentare severe – majoritatea încadrate ca și psiho-patologii – și voi începe cu cea mai frecventă dintre toate din cazuistica Nutriei

Hiperfagia, deși severă ca și patologie am ales să o tratez … unde mai bine decât la un fishburger – în Food Court – dar unul cu adevărat delicios… Am ales această variantă (poate ușor sarcastică – dar cu tendință și dorință umoristică) – pentru a eleva puțin din stresul aferent acestei psiho-patologii cu adevărat grave… timp in care – doresc să vă anunț că la Cabinet de Nutritie si Dietetica Nutrigo – s-au tratat cu succes TOATE cazurile de hiperfagie survenite în Cabinet în ultimii doi ani – prin intermediul și cu asistența multi-disciplinară din domeniile psihiatrie și psihoterapie – precum și o sinergie ideală și un sistem inovativ bine pus la punct de mai mulți specialiști.

Hiperfagia (polifagia) este o tulburare de alimentație gravă, definită ca o dorință extremă, nesatisfăcută, de a consuma alimente. O persoană cu hiperfagie poate consuma incontinuu alimente, până la punctul în care are dureri gastrice sau chiar senzație de vomă.

În medicină, hiperfagia este uneori cunoscută sub numele de polifagie care înseamnă “a mânca prea mult”. Aceasta provine din cuvintele grecești πολύς (poligoane), ceea ce înseamnă “foarte mult” și φαγῶ (phago), verb, care înseamnă “mănânc”.

Hiperfagia definește un comportament obsesiv și compulsiv față de mâncare. Nu există un produs alimentar anume sau un tip de alimente pe care o persoană cu hiperfagie ar putea dori să-l consume în mod special. Ea poate consuma orice aliment indiferent de gustul sau temperatura acelui aliment.

Acest mâncat excesiv este de natură să ocupe o mare din timpul zilei unei persoane, devenind astfel o activitate dăunătoare. Semnul cel mai evident că o persoană are hiperfagie este obezitatea. O persoană obeză are prea multă grăsime corporală și acest lucru poate adesea cauza probleme grave de sănătate, inclusiv diabetul zaharat și boli de inimă.

Hiperfagia este o boala gravă, care poate avea efecte devastatoare asupra imaginii de sine și
stării de sănătate a unei persoane.

Simptomatica
Semnele și simptomele principale de hiperfagie includ:
• apetit anormal de mare față de alimente
• foame excesivă și consum neobișnuit de mare de solide pe cale orală
• creșterea bruscă în greutate ( obezitate)
• dureri abdominale
• senzație de greață
• somnolență
• în plan psihic, sentiment de vinovăție și anxietate, din cauza mâncatului excesiv.

Cauze
Hiperfagia nu este neapărat incapacitatea unei persoane de a se controla, atunci când vine vorba de mâncare și de ceea ce consumă. Există diferiți factori declanșatori care cauzează această boală.

Hiperfagia poate fi provocată atunci când o persoană suferă de o deteriorare a funcțiilor hipotalamusului. Hipotalamusul reprezintă acea parte a creierului care îndeplinește o mulțime de
funcții cum ar fi reglarea temperaturii corporale, controlul senzațiilor de foame, sete, oboseală și somn.

O serie de afecțiuni, cum ar fi sindromul Kleine Levin, tulburări genetice, cum sunt sindromul Prader-Willi sau sindromul Bardet Biedl, pot provoca hiperfagie (foame compulsivă).

Hiperfagia mai poate fi declanșată și de :
• probleme psihologice – depresia, episoade depresive majore etc.
• tulburări de alimentație – bulimia (mâncatul excesiv urmat de vărsături provocate), tulburarea de
mâncat compulsiv (ingerarea unei cantități crescute de alimente într-un timp relativ scurt)
• diabet zaharat, cetoacidoză diabetică sau hipoglicemie
• afecțiuni ale glandelor endocrine
• reacții adverse ale unor anumite medicamente pentru tratarea diabetului tip 2, depresiei etc.

Diagnostic
Pentru punerea cu precizie a diagnosticului de hiperfagie, medicul, mai întâi, va fi interesat de istoricul medical al pacientului și va face un examen clinic general. Apoi poate recomanda efectuarea unor analize de laborator, pentru a evolua statusul nutrițional al pacientului (echilibrul dintre necesarul şi aportul nutrițional).

Datorită faptului că hiperfagia poate avea și o componentă psihică, ar fi necesar de efectuat și o
evaluare a stării psihice, mentale, pentru a se depista eventuale boli psihice, cum ar fi depresia.

Totuși principalul semn care trebuie avut în vedere la stabilirea diagnosticului este creșterea accentuată în greutate (obezitatea) și fluctuațiile de greutate.

Tratament
Prima etapă în tratamentul acestei afecțiuni o constituie recunoașterea și acceptarea ei.

A doua etapă este cea în care se urmărește micșorarea apetitului alimentar prin diverse metode și
tratamente. Cea mai facilă metodă o reprezintă diminuarea foamei și cantității de alimente ingerate
prin micșorarea chirurgicală a stomacului, operație numită metodă chirurgicală de bypass stomacal,
care constă în îndepărtarea unei mari porțiuni din stomac. În acest fel, pacienții în loc să recurgă la propria voință, mâncând din ce în ce mai puțin, până se ajunge la o cantitate normală de alimente, renunță, și recurg la această operație.

S-a constatat că unele dereglări hormonale pot să accentueze foamea, dar s-a ajuns la concluzia că doar un procent de 10% din totalul persoanelor obeze suferă de afecțiuni hormonale, restul persoanelor ajungând la obezitate prin incapacitatea de a învinge foamea.

Alte metode pentru tratarea hiperfagiei mai sunt și metode de tratament alternative, cum ar fi plantele, diverse metode de relaxare, acupunctura și practica yoga.

De preferat ar fi diagnosticarea precoce a acestei boli, deoarece complicațiile datorate obezității pot merge, în cele mai multe dintre cazuri până la deces. În cazul în care prezentați semnele și simptomele descrise anterior, se recomandă să cereți de urgență ajutor din partea medicilor specialiști, care vă vor ajuta să controlați această boală.

 


CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/


ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie: -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)

http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele

Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria

https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.