fbpx

Primul pas in orice dieta consta in evaluarea greutatii pe care o aveti. Indicele de masa corporala (IMC), este un mod de a face asta. Cei care decid ca este timpul sa slabeasca, de obicei o fac pentru ca nu mai incap in haine, sunt nemultumiti de ce vad in oglinda, sau in urma unor analize au aflat ca nivelul colesterolului este ridicat. Pentru acestia, IMC este un bun indicator al greutatii lor. IMC se calculeaza in functie de numarul kilogramelor si inaltime. Formula este IMC [kg/m2]; cu alte cuvinte, greutatea in kilograme impartita la patratul inaltimii exprimata in metri.

Dupa calcularea IMC, valorile se interpreteaza astfel:
•IMC mai mic de 18.5, esti subponderal
•IMC intre 18.5 si 24.9, ai o greutate normala
•IMC intre 25 si 29.9, esti supraponderal
•IMC 30 sau mai mare, esti obez (aici cu cat este valoarea mai mare cu atat creste gradul obezitatii – peste 40 este obezitate morbida)
Supraponderal si obez sunt grade de greutate considerate peste valorile sanatoase, iar subponderal este considerata o greutate sub nivelele sanatoase.

Evaluarea greutatii cea mai exacta se face prin determinarea procentului stratului adipos. Cele mai exacte masuratori de acest gen se fac la cabinete medicale. Dar aceste evaluari exacte sunt utile mai ales pentru sportivi, pentru omul obisnuit metodele de mai sus sunt suficiente. Pentru stabilirea procentului de grasime exista aparate speciale pentru masurarea pliurilor cutanate. Formula de calcul este: 0.1051 x (suma pliurilor cutanate la nivelul tricepsului, subscapular, supraspinos, abdominal, coapsa, gamba) + 2.585.