fbpx
[:ro]

Alăptezi ?

Felicitari – din start ai plecat cu o decizie excelenta pentru copilul tau...

Care este corecta varianta de nutritia mamei care alapteaza , pentru a asigura un nivel de nutrienti stabil si eficient pentru tine si pentru copilasul tau? Ce este mit si ce este adevar in alimentatia mamei care alapteaza?

Raspunsul care va ghida acest mini-articol este normalitatea… Adevarul este ca dpdv dietetic, mama ar trebui sa aiba o alimentatie echilibrata si ponderata, usor hiper-calorica (doar 500 kcal sunt suficiente peste necesarul zilnic) si de rest se ocupa geneticul nostru – care va adapta continutul laptelului aproape la nivelul ideal pentru dezvoltarea copilasului.

Necesarul teoretic si recomandat pentru copilasi la cele mai frecvente deficiente de micro-elemente din alimentatie.

Fier – 2mg/kgcorp/zi, copiilor cu vârste între 6 și 23 de luni. Saaaau… Recomandarea Alimentara NutriGo: legume verzi si muuult brocoli.

Calciu – 200 mg de calciu/zi la copiii până la 6 luni și de 260 mg zilnic la copiii între 6 și 12 luni de viață. Între 1 și 3 ani necesarul mediu estimat de calciu (EAR) este de 500mg/zi, iar rația alimentară recomandată (RDA) este de 700mg/zi – Saaaau… Recomandarea Alimentara NutriGo: lapte de susan.

Vitamina D – 1 an – 400 UI/Zi de vitamina D, iar a celor cu vârsta peste 1 an cu cel puțin 600 UI/zi de vitamina D. Saaaau… Recomandarea Alimentara NutriGo: Oua si peste pentru mama

Iod – 90pg/zi sau 200 mg/an12 copiilor peste 6 luni atunci când lipsesc alimentele complementare fortifiate cu iod. Saaaau… Recomandarea Alimentara NutriGo: fructe de mare, spanac ciuperci, morcov

Vitamina A se recomandă ca între 6 și 12 luni să se administreze oral o doză de 100 000 UI de vitamina A, la fiecare 4-6 luni, iar celor peste 12 luni o doză de 200000 UI la același interval. Saaaau… Recomandarea Alimentara NutriGo: ficat, cartofi dulci, mango

Cu toate acestea, as dori sa precizez, ca acest tip de suplimentari, desi recomandate – NU SUNT IMPERATIVE – decat daca s-au sesizat de medicul pediatru ca si carente. In rest, laptele matern, in conditii optime – contine tot necesarul pentru copil in dozajul zilnic optim. Tot ce trebuie sa faci, este sa alaptezi la cerere – si copilul isi va extrage tot ce are nevoie pentru o crestere ideala.

Mituri de spulberat in alaptare ( nutritia mamei care alapteaza )

1. Daca bebelusul este balonat, asta nu inseamna ca este neaparat din cauza ca ai mancat broccoli, varza, conopida, sau fasole, mazare……asta se poate intampla la fel de bine si de alte alimente. Laptele se formeaza din ceea ce trece in sangele mamei, asa ca nu este posibil ca aceste gaze sa treaca in sange si in lapte si sa-l faca pe bebelus balonat.

2. Mancarurile cu aciditate crescuta nu afecteaza laptele! Tot mereu sunt intrebata daca se pot consuma citrice in perioda in care alaptam. Alimentele acide precum citricele, rosiile, … nu pot schimba aciditatea laptelui, la fel ca nici un alt aliment. Ph-ul este reglat in permanenta de mecanismele metabolice ale corpului si nu se creaza in laptele matern nici acidoza, nici alcaloza.

3. Se poate consuma miere cat alaptam? Sigur ca da, mierea nu este o problema pentru mama, este interzisa copiilor cu varsta sub 1 an (deoarece flora intestinala a unui bebelus nu poate distruge botulismul, ce se colonizeaza in tractul intestinal). Nu uita insa ca mierea, pe langa celor cateva efecte enzimatice pozitive – are totusi un plus caloric major. NutriGo va recomanda Green Sugar.

4. Legume si fructe crude – imi este foarte dificil sa comentez aici! Pe scurt: nu numai ca sunt permise – sunt ESENTIALE intr-o nutritie echilibrata si ponderata in ABSOLUT ORICE SITUATIE.

5. Regimul de slabire ideal in timpul alaptarii – ESTE ALAPTAREA IN SINE! 🙂 nu redu nivelul caloric, nu te deshidrata – si corpul isi va regla genetic greutatea si excesele de tesut adipos.

Ce sa eviti ca mamica ce alapteaza exclusiv? ( nutritia mamei care alapteaza )

1. Evita consumul de alimente pline de aditivi alimentari, E-uri, agenti chimici, coloranti si Glutamat.

2. Evita consumul de alimente hiper-rafinate – ca faina alba, dar MAI ALES zaharul alb. Acestea nu au un continut real de nutritienti si nu asista organismul mamicii in alaptare. Din contra, asista la procesul de depunere a tesutului adipos excesiv atat de nociv atat pentru mama. Foloseste aici DULCIȘOR, datorita valorii calorice nule si indicelui glicemic 0…. In acest fel, vei putea evita cu succes depunere de tesut adipos la nivel visceral, acumularile nedorite de adipocite, iti va largi semniificativ portofoliul caloric pentru mancaruri mult mai bogate in nutrienti si iti va creste calitatea semnificativ a laptelui.

3. Preferabil, evita alimentele modificate genetic

4. Evita dietele monotone sau formate exclusiv din anumite tipuri de nutrienti excesiv. O alimentatie cat mai diversificata si colorata – este de obicei – cea mai eficienta si completa.

5. Definitiv nu folosi ceaiuri laxative (decat in constipatie majora), ceaiuri sau pastile diuretice precum si orice alte pastilute de slabit (oricum nu functioneaza si pot afecta grav mama sau calitatea laptelui).

6. Evita fumatul si alcoolul.

7. Nu corecta deficientele sau carentele vitaminice sau mineralice – decat cu ajutorul unui specialist si dupa diagnosticarea lor… Mitologia “simt ca imi trebuie mai multa Vit A” – este de obicei chiar daunatoare.

Ziua Ideala dpdv alimentar pentru mamica ce alapteaza exclusiv ( nutritia mamei care alapteaza )

3 mese pe zi cu o adaugire de 1- 2 gustari dupa necesitate si senzatia de foame (hormonii grelina si CCK – regleaza satietatea si foamea fara a duce la excese in aceasta perioada).

Daca apare pofta de dulce dupa alaptare – retine faptul ca nu este o pofta reala de zahar ci de un plus caloric care sa inlocuiasca valoarea energetica pierduta. Liniste-te pofta de dulce data de necesarul de plus dopaminc folosind SWEETERIA si utilizeaza ulterior cabohidrati cu eliberare treptata (linte, naut, hrisca etc) pentru plusul caloric necesar.

Mesele trebuie sa fie echilibrate – sa contina o sursa proteica principala (carne, branza, oua, ciuperci, chia, linte, fasole, mazare), o sursa de energie cu eliberare treptata – carbohidrati gen linte, naut, hrisca, legume fibroase, salate etc – si surse de grasimi esentiale – preferabil pline de acizi grasi Omega 3

Pestele ar fi indicat sa fie consumat minim de 4 ori pe saptamana – pentru necesarul de Omega 3 atat de important. Gandeste-te la o suplimentare cu minim de 1000 mg (preferabil chiar 2000 mg) pe zi – daca nu agreezi mesele cu peste.

Legumele si fructele crude sau gratinate sunt foarte importante pentru a asigura mama cu un nivel de minerale si vitamine eficient. Disociaza fructele la 40 min inainte de mesele principale si 0 ora minim dupa mese pentru a nu afecta sinteza proteica si pentru a mentine un flux constant de amino-acizi esentiali in sange.

Daca esti mamica vegetariana sau vegana, suplimenteaza cu B12 si alterneaza sursele proteice vegetale pentru a a asigura spectrul complet de amino-acizi in alimentatie (azi ciuperici, maine linte, dupa naut, dupa chia etc).

Live alături de Grupul ParentIs -sprijin pentru alăptare-: https://www.facebook.com/parentis.ro/videos/1376545925724323/

 


CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/


ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie: -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)

http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele

Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria

https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.


[:]