Despre zilele trișate sau pauzele de “dietă”!
(urmărește și clipul, dar citește și informațiile… că nu-i ca aia cu ai văzut filmul, deci nu mai citești cartea. Sunt informații diferite de fiecare dată!)
Pauzele de la prescripția dietetică de macro-nutrienți inițială oferită de nutriționist, sunt o practică nouă în domeniul nutriției cu rezultate de-a dreptul uimitoare.
Plecând de la concluziile științifice survenite din studiul Matador (studiu pe care l-am descris amplu în altă postare având ca bază de meta-analiză următorul link – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28925405/) clinicienii în domeniul nutriției și dieteticii au extrapolat informațiile și au aplicat metodistica și chiar au îmbunătățit-o pe alocuri! (clinician – înseamnă că lucrează cu oameni 1 la 1 – fie ei pacienți sau clienți! – nu influenceri doritori de atenție și trafic!)
Premisă științifico-medicală – Studiul matador înseamna 2 săptămâni de deficit caloric urmate de 2 săptămâni de mentenanță calorică. Deși timpul a fost dublu de reducere de greutate (la cei cu matador – că jumate de timp au stat la mentenanță) – compoziția corporală a fost mult mai bună la cei care au făcut “pauză” câte 2 săptămâni în favoare țesutului muscular și în defavoarea celui adipos!
Hai pe scurt să trasăm în puncte avantajele acestei practici (cum vă place vouă, că dacă-i prea multă lectură vă plictisiți…)
1. PREVINE adaptarea metabolică într-o mare măsură! (unde adaptarea metabolică înseamnă scăderea progresivă a ratei metabolice bazale pe parcursul deficitului caloric prelungit!). În practică asta înseamnă că nu mai este necesară coborârea caloriilor drastic pe parcursul avansării în regimul hipocaloric…
2. Îmbunătățește recompoziția corporală la finalul procesului favorizând prezervarea masei musculare în detrimentul masei adipoase.
3. Psiho-nutrițional asistă MAJOR la creearea unui stil de viață alimentar sustenabil și definitiv, prevenind renunțarea la regimul hipocaloric până la atingerea rezultatului și încărcarea psiho-nutrițională anulând astfel posibilele recidive!
Evident că personal, în cabinet… lucrând cu OAMENI normali a căror carieră este alta decât cea sportivă (sau de ordin estetic) în majoritatea cazurilor – nu aplic nici măcar mentenața… chiar urcăm și în regim hipercaloric… pentru o “încărcare” și mai eficientă!
CÂND IMPLEMENTĂM PAUZELE LA “DIETĂ”???
3 motive mari și late
1. FIZIOLOGIC – când adaptarea metabolică ne-a coborât clientul sau pacientul la un regim caloric ne-sustenabil… Aplicabil fie post perioade de deficit foarte lungi, fie la clienții cu un istoric dietetic negativ bogat la care adaptarea metabolică poate interveni din prima lună lucrativă (adică cei care au practicat crashdiet – gen posturi negre, intermitente, keto, supă cu varză, dieta cu mere și alte imbecilități din media de genul).
2. Psihologic – aici ține de practica fiecăruia. PERSONAL – consider că dacă nu mă văd cu ai mei clienți sau pacienți săptămânal, HABAR NU AM ce se întâmplă în viața lor și cât de afectați sunt de deficitul caloric la nivel psiho-nutrițional. Deci notă! Dacă lucrați cu planuri alimentare… (mă refer la colegii de breaslă) multă baftă! Iară a lăsa asta la aprecierea clientului/pacientului – este absurd! Este evident că are nevoie de asistență legată de papa, că altfel nu bătea la ușa noastră! Deci auto-responsabilizarea – la mine în cabinet – este un drept care se câștigă în timp! În primă fază, noi specialiștii ar trebui să luăm deciziile legate de ce și cum la nivel de calorii… ulterior abia, prin educație nutrițională susținută – ajunge și al nostru client acolo – să fie propriul lui nutriționist!
3. SOCIAL – DA! pentru a crea un nou obicei și un stil de viață alimentar NOU… SUSTENABIL… și PERMANENT! Latura socială a vieții noatre TREBUIE implementată în regimul nostru. Zile de naștere, zile speciale, sărbători legale, vacanțe și concedii… fără a învăța oamenii cu care lucrăm să le implementeze cu succes în noul stil de viață pt că la final de zi – discutăm despre perioade lucrative (care trebuie să fie majoritare statistic) și perioade ne-lucrative, ne-semnificative – statistic – fie ele și în regim hipercaloric. NU SCHIMBI cu nimic compoziția corporală și spectrul de analize cu o zi sau o săptămână! Lasă abureala… și fii realist!
NOTĂ FINALĂ! sunt cazuri medicale speciale… unde nu pot fi implementate recomandările de mai sus! Apelați cu încredere la nutriționistul/consilierul/tehnicianul/dieteticianul/medicul/doctorul vostru și el vă va lămuri în funcție de tabloul clinic legat de aceste permisivități!
Nu uita să dai cu șherul, să nu rupem frigiderul! Serios amu’ dacă vă place ce-i în articol, nu fiți hapsâni (ca mine cu baclavaua la all inclusive!)
Dați mai departe… că-s 2 clickuri!
Dacă mai vrei informații despre nutriție echilibrată și ponderată trebuie să apeși pe butonul de urmărește pe ambele profile ale mele:
***************************************************************
CONSILIERE personalizată direct cu Nutria la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/
Vezi că am și grup (și e moca)