În mod normal, dimensiunile prostatei sunt cât cele ale unei nuci. Prostata începe să se mărească la majoritatea bărbaților în jurul vârstei de 50 de ani. Forma neinflamată și necanceroasă a măririi volumului prostatei, numită hipertrofie benignă, nu necesită tratament dacă nu produce simptome. Dacă prostata se măreste astfel încât să preseze pereții uretrei, atunci se produce obstrucția fluxului urinar, ceea ce duce la dorința de a urina des, zi și noapte, în cantități mici.
Inflamarea prostatei se numește prostatită. Pentru a ne putea da seama dacă suferim de prostatită se impune prezentarea simptomelor specifice acestei afecțiuni:
– dureri perineale, ca localizare acestea fiind situate între anus, scrot și penis
-Oboseală
-Apetit sexual diminuat
-Tulburări la urinat (durere, urina tulbure, cu sânge sau cu miros alterat)
-Febra poate apărea uneori.
Cauzele apariției prostatitei pot fi rezultatul unei infecții, de obicei transmisă sexual, sau după anumite exercitii fizice făcute cu vezica plină, de exemplu alergarea.
Adenomul de prostată este cea mai frecvent întâlnită afecțiune la bărbați. Se manifestă prin apariția unei tumori benigne care se dezvoltă în interiorul glandei. Statistica ne spune că această afecțiune apare la bărbații cu vârste cuprinse între 50-60 de ani, dar există și un procent de 10% de a apărea și la bărbați mai tineri. Principalul semn al bolii este reprezentat de tulburările de urinare. Primul simptom, și cel mai frecvent, este urinarea frecventă, în special în a doua jumătate a nopții, acest aspect având și repercursiuni asupra bolnavului prin faptul că această trezire noaptea deranjează și obosește bolnavul.
Din punct de vedere alimentar Nutria Nutrigo vă recomandă pentru afecțiunile de prostată:
– Mâncați multe alimente care conțin zinc (fructe de mare, semințe de dovleac, rădăcinoase)
– Consumați multe alimente pe bază de soia, deoarece boabele de soia conțin izoflavone, substanțe ce pot proteja împotriva bolii de prostată.
– Creșteți aportul de alimente ce conțin beta-caroten(morcovi, brocoli, pește, spanac, oregano) vitamina C (citrice)
– Consumați linte, porumb și nuci. Ele conțin acid glutamic care reduce prostata mărită.
– Reduceți consumul de produse lactate, carbohidrați rafinați și băuturile cu cafeină
– Beți ceai de iarbă de urzică – se prepară o infuzie din 1 linguriță de iarbă de urzică la o cană de apă. Se beau două căni pe zi, una dimineața, iar cea de a doua între masa de prânz și seara. Ceaiul este indicat în hipertrofii de prostată, dar și în dismenoree, afecțiuni respiratorii, sângerări nazale și varice.
CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/
www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)
http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele
Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria
https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.