fbpx

Insulina este un hormon proteic sintetizat, stocat şi secretat de celulele beta localizate în insulele Langerhans ale pancreasului. Are rolul de a regla concentraţia sanguină a glucozei, fiind eliberată în circulaţie ca răspuns la prezenţa glucozei în sânge, de obicei după ingestia de alimente.

Se leagă de receptorii celulari ai ţesuturilor ţintă (ficat, ţesut adipos, ţesut muscular) şi determină scăderea concentraţiei sanguine a glucozei prin stimularea glicogenolizei hepatice, a sintezei de trigliceride în ţesutul adipos şi a sintezei de proteine în muşchi. 

Rezistența la insulină este o afecțiune care ne semnalează că organismul nu se îndreaptă în direcția potrivită. Rezistenţa la insulină constă în scăderea efectului insulinei asupra țesuturilor ţintă, cu creşterea necesarului de insulină, fiind un mecanism patogenic important în dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2. Poate evolua în prediabet și diabet de tip 2, si sporește și riscul de cancer, infarct miocardic și atac cerebral.

Simptomele rezistentei la insulina sunt:

  • Circumferința taliei mai mare de 101,6 cm la bărbați și 88,9 cm la femei
  • Un nivel crescut de glicemie pe nemâncat (≥ 100 mg/dl)
  • Nivelul tensiunii arteriale ridicate – 130/80 și mai mult.
  • HDL colesterol scazut (< 50 mg/dl la femei, < 40 mg/dl la barbati)
  • Nivelultrigliceridelor mai mare de 150 mg/dL (pe nemâncate)

Analizele de laborator necesare pentru stabilirea diagnosticului de rezistență la insulină:
– colesterol total, HDL colesterol (colesterolul “bun”), LDL colesterol (colesterolul “rau”),
– trigliceride,
– glicemie pe nemancate,
– hemoglobina glicozilata HbA1c (o glicemie medie din ultimile 3-4 luni),
– test de toleranta orala la glucoza (dimineata pe nemancate pacientul va lua 75 de grame de glucoza si se va masura glicemia la 2 ore),

Indicele HOMA.

Cum combatem rezistența la insulină?

Fiecare dintre probleme enumerate mai sus la secțiunea simptomatică trebuie tratate dietetic individual, dar per ansamblu discutăm despre un regim hipocaloric generalizat, calculat și cântărit zilnic cu adaptare individualizată săptămânală, cu o structură specifică a macro-nutrienților scăzută în macro-energetici (carbohidrați și lipide), cu eventuală suplimentare alimentară a acizilor grași polinesaturați omega 3, toate asociate cu mișcare fizică și somn eficient. 

DACĂ DEJA AI IDENTIFICAT PARTE DIN SIMPTOMATICA DE MAI SUS… ESTE TIMPUL SĂ-ȚI SCHIMBI STILUL DE VIAȚĂ ALIMENTAR! 

Nu uitați să distribuiți informația faină mai departe pentru tot poporul!

Opțiuni de Consiliere on line Personalizată/Individualizată – www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/ 


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)

http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele

Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria

https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei

https://www.tiktok.com/@ionut.ignat.nutrigo TikTok-ul Nutriei unde postez zilnic clipuri informative!

Surse:

[1] Adam Felman – An overview of insulin –https://www.medicalnewstoday.com/articles/323760

[2] Amy Hess-Fischl – What is Insulin? –https://www.endocrineweb.com/conditions/type-1-diabetes/what-insulin

[3] Adam Felman – What to know about insulin resistance –https://www.medicalnewstoday.com/articles/305567

[4] Kris Gunnars – Insulin and Insulin Resistance — The Ultimate Guide –https://www.healthline.com/nutrition/insulin-and-insulin-resistance

[5] Charlotte Lillis – Natural ways to improve insulin sensitivity –https://www.medicalnewstoday.com/articles/323027

[6] Suzanne Falck – How to Determine Your Insulin Sensitivity Factor –https://www.healthline.com/health/insulin-sensitivity-factor

[7] What is insulin? –https://www.yourhormones.info/hormones/insulin/

[8] Insulin Resistance –https://www.webmd.com/diabetes/insulin-resistance-syndrome

[9] Suzanne Falck – Type 1 and Type 2 Diabetes: What’s the Difference? –https://www.healthline.com/health/difference-between-type-1-and-type-2-diabetes

[10] Charlotte Lillis – Natural ways to improve insulin sensitivity –https://www.medicalnewstoday.com/articles/323027

[11] S. Mann, C. Beedie, S. Balducci, S. Zanuso, J. Allgrove, F. Bertiato, A. Jimenez – Changes in insulin sensitivity in response to different modalities of exercise: a review of the evidence –https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/dmrr.2488

[12] Ryan Raman – 14 Natural Ways to Improve Your Insulin Sensitivity –https://www.healthline.com/nutrition/improve-insulin-sensitivity

[13] Kamal Patel – How do I increase insulin sensitivity? –https://examine.com/nutrition/how-do-i-increase-insulin-sensitivity/

[14] Ginger Vieira –How to Improve Your Insulin Sensitivity –https://diabetesstrong.com/improve-insulin-sensitivity/

[15] Insulin Resistance –https://www.diabetes.co.uk/insulin-resistance.html

[16] Sari Harrar – Insulin Resistance Causes and Symptoms –https://www.endocrineweb.com/conditions/type-2-diabetes/insulin-resistance-causes-symptoms

[17] Prediabetes –https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prediabetes/symptoms-causes/syc-20355278

2 Replies to “Rezistența la insulină și pre-diabetul”

  1. […] epuizați mult mai repede și vor crea și probleme cu insulina. (vezi articolul de aciliea – https://www.nutrigo.ro/rezistenta-la-insulina/ Deci folosește carbi cu eliberare treptata din surse cu fibre (legume 80% si 20% […]

  2. […] mai mulți carbi. Despre rezistența la insulină găsești mai multe în articolul meu de aici: nutrigo.ro/rezistenta-la-insulina/   Ce este de făcut pentru a evita îngrășarea în post? 1. Favorizați sursele proteice […]

Comments are closed.