fbpx
[:ro]vitamina B12 este un nutrient care ajuta sistemul nervos al organismului uman si care asista la realizarea materialului genetic din toate celulele. De asemeni, vitamina B12 asista la prevenirea anemiei si anemiei megaloblastice – maladii caracterizate simptomatic de oboseala si slabiciune.

In corpul uman sunt doua stadii de procesare a vitaminei B12. In prima instanta, acidul clorhidric din stomac separa vitamina B12 de proteinele/aminoacizii de care este atasata in mancare. Dupa aceasta faza, vitamina B12 se combina cu un alt tip de proteine produse de stomac (numit factor intrinsec) ce asista absorbtia de catre organism.

Exista o patologie numita Anemia pernicioasă, anemia Biermer sau anemie Addison-Biermer si este una din tipurile de anemii megaloblastice ce produce malabsorbtia de Vitamina B12 .

Care este cantitatea de vitamina B12 de care am nevoie?

Mai jos aveti un tabel bazat pe varsta:

Varsta

DZR (doza zilnică recomandată=

Pana la 6 luni

0.4 mcg

De la 7-12 luni

0.5 mcg

1-3 ani

0.9 mcg

4-8 ani

1.2 mcg

9-13 ani

1.8 mcg

14-18 ani

2.4 mcg

Adulti

2.4 mcg

Femei insarcinate

2.6 mcg

Femei care alapteaza

2.8 mcg

Cum iau vitamina B12 din alimentatie?

Cu un factor de absorbtie sporit, vitamina B12 se regaseste in:

  • Ficatul de vita sau scoici – Surse excelente de vitamina B12

  • Peste, carne, lactate si oua – Surse bune de vitamina B12

  • Cereale – in speta cele cu adaugiri de vitamina B12 – Sursa slaba ca absorbtie de vitamina B12.

Ce tipuri de suplimente cu vitamina B12 se regasesc pe piata?

Vitamina B12 se regaseste in majoritatea tipurilor de suplimente cu Multi-vitamine, dar si in doze specifice si calculate – ce pot fi luate pe cale orala, nazala sau amplasate sub limba pentru absorbtie crescuta.

Ce se intampla daca nu iau suficienta vitamina B12?

Deficientele sau malabsorbtiile de vitamina B12 se caracterizeaza simptomatic prin constipatie, pierderea apetitului, pierdere in greutate, anemie si anemie megaloblastica. Pot aparea probleme cu terminatiile nervoase in membrele superioare si inferioare: amorteala sau senzatia de furnicaturi. Deficientele de vitamina B12 pot duce si la probleme motorii de echilibru, depresie, confuzie, dementa si pierderi de memorie.

De mentinut este faptul ca doze mari de acid folic poti corecta anemia megaloblastica si alte simptome ale deficientei de vitamina B12, INSA nu pot corecta deteriorarea generala progresiva a sistemului nervos datorata deficientei de B12. Pentru acest motiv, dar mai ales pentru inregistrarea simptomaticii deficientei de B12 – adultii nu trebuie sa depaseasca 1000 mcg acid folic pe zi.

*Persoanele care sufera de deficienta de vitamina B12 sunt in genere persoanele care au ales un stil de viata vegan/vegetarian(usor corectabil prin suplimentare) sau cele care sufera de Anemia pernicioasă, anemia Biermer sau anemia Addison-Biermer.

Interactiunile medicamentoase cu vitamina B12

Urmatoarele tipuri de medicamente afecteaza absorbtia de vitamina B12:

  • Cloramfenicol antibiotic folosit pentru a trata anumite tipuri de infectii.

  • Inhibitoarele de pompa protonica – folosite pentru a trata gastrite severe sau ulcer.

  • Histamina sau antagonisti de receptori H2 – de asemeni folositi pentru a trata ulcerul gastric.

  • Clorhidratul de metformina – substanta activa din medicatia pentru diabetici (Glucophage).

Cabinetul Nutrigo va recomanda sa precizati tot timpul medicului curant sau farmacistului daca tratati o deficienta de vitamina B12 cu suplimentare, pentru a evita problemele de malabsorbtie.

vitamina B12

 


CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/


ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/  (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie: -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)

http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele

Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria

https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.


 [:]