fbpx
Urmează un articol plictisitor… VIT D – BLEAH! despre ce face, de unde o luăm, cum o activăm… D’astea obositoare pe care nimeni nu vrea să le asculte și le trece cu vederea. Dar nah! Trebuie și d-astea, pentru că sănătatea nu este totdeauna fun! Am eu o vorbă cu cei cu care lucrez în particular – “NICIODATĂ nu dau vești bune!”… Asta pentru că, la consultația săptămânală, când adaptăm și eficientizăm alimentația, modificările pe care le fac… nu favorizează niciodată dulciurile, patiseria sau mâncarea procesată! PRACTIC NUTRIA NU ESTE FUN! :)))
Însă… bonus ca să vă coving totuși să treceți prin articol, m-am gândit la un mic preambul… un pic mai drăguț, din desaga mea de povești nutriești, ceva care să vă țină interesul treaz… ceva din analele Nutriei Nutriționiste. De fapt 2 lucruri:
1. Când am început cariera mea de nutriționist – acum mulți ani, când pterodactilii încă brăzdau cerul și lumea habar nu avea ce este sau face un nutriționist… n-aveam bani nici să trec strada. Adică atât de tare n-aveam bani, încât moliile fugeau de bună voie din buzunare mele țipând la plecare “Sărakule!”. Cum lumea habar nu avea de nutriție, a trebuit să mă apuc să educ lumea prin articole generale despre ce înseamnă să fii nutriționist, în speranța în care, la un moment dat voi fi și angajat de unii…. și moliile mele se vor întoarce la mine în genunchi cerându-și scuze. Asta însemna articole – și website-ul cel priviți în ziua de astăzi… DARĂ – Nutria n-avea bani ioc, decitilea – scheletul spartan al site-ului nutrigo.ro pe care zace toată poveastea articolelor mele din 2013, a fost compus pe brațele nutriești, în Palas Mall… pe wifi-ul lor de pe hol, pt că nu aveam suficiente finanțe cât să-mi permit un net separat în propriul domiciliu. P.S. pentru că ale mele specializări erau complet altele… a trebuit să și învăț să-mi fac singurel un site… că bani de angajat neni ninja pe subiect erau doar in visele mele frumoase.
Al doilea lucru – pe care voi sigur nu-l știți este că eu în fiecare săptămână, de ani de zile, primesc niște mesaje FOARTE faine, de la oameni pe care practic nici nu-i cunosc… dar care îmi mulțumesc din suflet și îmi povestesc despre super evoluția lor în materie de sănătate… doar prin lectura articolelor mele. Și dragi sănătofagi, sunt povești realist eroice, a unor lupte personale deosebite… dar toate povești de succes!
Energia pe care mi-o dau aceste povești este inimaginabilă, este practic ceea ce alimentează motorașul intern al Nutriei. Am primit de-a lungul anilor sute de poze cu sute de transformări din care am fost parte, fără să știu și fără să mă fi implicat direct. Este absolut superb!
Nu, NU PUBLIC NICIODATĂ POZE... nici chiar a clienților/pacienților care mă roagă s-o fac!! Dar asta știți deja… Nu public pentru că mi se pare că le demistific povestea, le fur din identitate, din magie… – pentru scopuri perverse de marketing și de prea-mărire on line. Nu mă interesează și nici nu m-a interesat vreodată ce fac alții… Știu doar ca ceea ce fac eu fac foarte bine, atât în particular cât și în media – și asta văd din mesajele celor care mă citesc zilnic…
Apropo de, și promit să închei rantingul… (adică diareea verbală) – mulți îmi scriu pe grupuri sau pe anumite media… că le este dor de postările mele. Dragilor sănătofagi… eu postez aproape zilnic câte ceva, doar că diferă media. Așa că asigurați-vă că mă urmăriți pe ambele profile de facebook și după pe insta, pe tiktok și pe youtube. Link-urile sunt mai jos… la fine de articol. (Ați văzut ce-am făcut… ca să vă conving totuși să treceți și prin informația de mai jos… HI HI HI – râs malefic nutriesc!)
Hai! Pe cai că se filmează… la informare cu noi:

Vitamina D se găsește în multe produse alimentare, cum ar fi peștele, ouăle, laptele fortificat și ulei de ficat de cod. Soarele contribuie semnificativ la producția zilnică de vitamina D – 10 minute pe zi de expunere la soare sunt considerate suficiente pentru a preveni deficiența de vitamina D.

Cele mai importante forme de vitamina D sunt: ergocalciferol (D2) și colecarciferol (D3). Vitamina D3 este sintetizată prin expunerea la ultravioletele B (UVB) ale soarelui.

Vitamina D este una dintre numeroasele vitamine de care organismul are nevoie pentru a se mentine sanatos. Vitamina D are multe functii, intre care:

  • Mentine oasele puternice: Oasele sanatoase te protejeaza de numeroase afectiuni, inclusiv de fragilizarea oaselor. Ai nevoie de vitamina D pentru ca minerale precum calciul si fosforul sa fie folosite pentru constructia oaselor la copii. La adulti, oasele fragile inseamna afectiunea denumita osteomalacie.
  • Absorbtia calciului: Vitamina D si calciul contribuie la dezvoltarea oaselor si la mentinerea oaselor puternice si sanatoase. Oasele fragile pot determina osteoporoza, care inseamna pierderea densitatii osoase, care poate sa favorizeze fracturile. Vitamina D, dupa ce este administrata ca supliment sau este produsa de organism dupa expunerea la soare este ulterior transformata in forma activa a vitaminei – aceasta forma activa sustine absorbtia optima a calciului din alimente.
  • Conlucreaza cu glandele paratiroide: Glandele paratiroide lucreaza minut de minut sa echilibreze calciul in organism, comunicand cu rinichii, intestinul si scheletul osos. Cand exista suficient calciu in alimentatie si suficienta vitamina D, calciul din alimente este absorbit si folosit pentru intreg organismul. In cazul in care aportul de calciu este insuficient sau vitamina D este redusa, glandele paratiroide vor “imprumuta” calciu de la scheletul osos pentru a mentine nivelul calciului din sange in parametrii normali.

Un aport suficient de vitamina D poate sa aiba un rol in a te mentine sanatos, protejandu-te de urmatoarele afectiuni si, posibil, ajutandu-te sa le tratezi. Aceste afectiuni sunt urmatoarele:

  • Boala cardiaca si hipertensiune arteriala
  • Diabet
  • Infectii si tulburari ale sistemului imun
  • Cadere la persoanele varstnice
  • Unele tipuri de cancer, cum sunt cancerul de colon, de prostata si mamar
  • Scleroza multipla

Ce determina deficitul de vitamina D?

Deficitul de vitamina D poate fi determinat de anumite afectiuni precum:

  • Fibroza chistica, boala Crohn si boala celiaca. Aceste afectiuni nu permit intestinelor sa absoarba suficienta vitamina D din suplimentele alimentare.
  • Interventiile chirurgicale pentru micsorarea stomacului. Acestea fac dificil consumul de cantitati suficiente din anumiti nutrienti, vitamine si minerale. Aceste persoane trebuie sa fie monitorizate cu grija de medic si au nevoie sa ia vitamina D si alte suplimente de-a lungul vietii.
  • Obezitatea. Un indice de masa corporala (IMC) peste 30 este asociat cu niveluri scazute de vitamina D. Celulele grase mentin vitamina D izolata astfel incat aceasta sa nu fie eliberata. Deficitul de vitamina D este intalnit la persoanele obeze. Obezitatea impune administrarea unor doze mai mari de suplimente de vitamina D pentru a ajunge la nivelurile normale.
  • Boala renala sau hepatica. Aceste boli reduc cantitatea de enzime necesare pentru a transforma vitamina D intr-o forma care poate fi utilizata de organism. Deficitul acestor enzime determina un nivel inadecvat de vitamina D in organism.

Nu uitați de soare pentru activarea de vitamina D – foarte importantă pentru metabolism!

CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/


www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)

http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele

Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria

https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.