Vitamina D se găsește în multe produse alimentare, cum ar fi peștele, ouăle, laptele fortificat și ulei de ficat de cod. Soarele contribuie semnificativ la producția zilnică de vitamina D – 10 minute pe zi de expunere la soare sunt considerate suficiente pentru a preveni deficiența de vitamina D.
Cele mai importante forme de vitamina D sunt: ergocalciferol (D2) și colecarciferol (D3). Vitamina D3 este sintetizată prin expunerea la ultravioletele B (UVB) ale soarelui.
Vitamina D este una dintre numeroasele vitamine de care organismul are nevoie pentru a se mentine sanatos. Vitamina D are multe functii, intre care:
- Mentine oasele puternice: Oasele sanatoase te protejeaza de numeroase afectiuni, inclusiv de fragilizarea oaselor. Ai nevoie de vitamina D pentru ca minerale precum calciul si fosforul sa fie folosite pentru constructia oaselor la copii. La adulti, oasele fragile inseamna afectiunea denumita osteomalacie.
- Absorbtia calciului: Vitamina D si calciul contribuie la dezvoltarea oaselor si la mentinerea oaselor puternice si sanatoase. Oasele fragile pot determina osteoporoza, care inseamna pierderea densitatii osoase, care poate sa favorizeze fracturile. Vitamina D, dupa ce este administrata ca supliment sau este produsa de organism dupa expunerea la soare este ulterior transformata in forma activa a vitaminei – aceasta forma activa sustine absorbtia optima a calciului din alimente.
- Conlucreaza cu glandele paratiroide: Glandele paratiroide lucreaza minut de minut sa echilibreze calciul in organism, comunicand cu rinichii, intestinul si scheletul osos. Cand exista suficient calciu in alimentatie si suficienta vitamina D, calciul din alimente este absorbit si folosit pentru intreg organismul. In cazul in care aportul de calciu este insuficient sau vitamina D este redusa, glandele paratiroide vor “imprumuta” calciu de la scheletul osos pentru a mentine nivelul calciului din sange in parametrii normali.
Un aport suficient de vitamina D poate sa aiba un rol in a te mentine sanatos, protejandu-te de urmatoarele afectiuni si, posibil, ajutandu-te sa le tratezi. Aceste afectiuni sunt urmatoarele:
- Boala cardiaca si hipertensiune arteriala
- Diabet
- Infectii si tulburari ale sistemului imun
- Cadere la persoanele varstnice
- Unele tipuri de cancer, cum sunt cancerul de colon, de prostata si mamar
- Scleroza multipla
Ce determina deficitul de vitamina D?
Deficitul de vitamina D poate fi determinat de anumite afectiuni precum:
- Fibroza chistica, boala Crohn si boala celiaca. Aceste afectiuni nu permit intestinelor sa absoarba suficienta vitamina D din suplimentele alimentare.
- Interventiile chirurgicale pentru micsorarea stomacului. Acestea fac dificil consumul de cantitati suficiente din anumiti nutrienti, vitamine si minerale. Aceste persoane trebuie sa fie monitorizate cu grija de medic si au nevoie sa ia vitamina D si alte suplimente de-a lungul vietii.
- Obezitatea. Un indice de masa corporala (IMC) peste 30 este asociat cu niveluri scazute de vitamina D. Celulele grase mentin vitamina D izolata astfel incat aceasta sa nu fie eliberata. Deficitul de vitamina D este intalnit la persoanele obeze. Obezitatea impune administrarea unor doze mai mari de suplimente de vitamina D pentru a ajunge la nivelurile normale.
- Boala renala sau hepatica. Aceste boli reduc cantitatea de enzime necesare pentru a transforma vitamina D intr-o forma care poate fi utilizata de organism. Deficitul acestor enzime determina un nivel inadecvat de vitamina D in organism.
Nu uitați de soare pentru activarea de vitamina D – foarte importantă pentru metabolism!
CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/
www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)
http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele
Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria
https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.