Zacusca – unul din preparatele tradiționale cele mai delicioase!
Tot timpul avem prin cămară ceva zacuscă, asta ca regulă! Că e de la bunica de la țară, că este de la market… cu toții adorăm să o consumăm!
De la zacusca de vinete până la cea mai „exotică” de pește, de la ciuperci până la mixurile simple de legume, zacusca ne însoțește în viața noastră de români, așezată la loc de cinste!
Ea zacusca, dpdv nutrițional variază cumva – de la 80kcal per 100 de grame până la 170 și chiar 200 kcal. Această variație este dată de regulă nu de cantitatea de legume, ci mai ales de cantitatea de ulei pusă în zacuscă.
Sfatul nr 1 Cum lipidele (grăsimile) – adică absolut toate uleiurile, conțin o nesimpoarcă valoare de 9kcal/gram (versus surorile ei două din macronutrienții esențiali – proteina și glucida – care au un bun simț de 4kcal/gram) ne duce la o concluzie destul de simplă: vrei scapi de grăsimea de pe tine? Atunci coboară lipida din zacuscă la un nivel minimal spre deloc… În acest fel, impactul caloric dat de zacuscă este fff redus și poate fi servită mai frecvent fără a avea un impact metabolic masiv.
Astea fiind zise – să trecem mai departe la Sfatul nr 2 – Zacusca este trecută la secția carbohidrat preponderent (presupunând că ascultați primul sfat de mai sus cu uleiurile). Prin urmare, o politică decentă în reducerea de greutate prin controlul caloric ar fi … să nu dublăm carbohidrații la aceeași masă! Păi bre Nutrie – zacuscă se papă pe pâine! Și aia tot carb estem! Ce facem? Că goală – nu mai are același efect psihologic!
Corectamundo – DAR putem să minimizăm pe cât posibil consumul de pâine sau măcar să folosim variantele cele mai bune și nutritive când vine vorba de pâinea noastră cea de toate zilele. Cum? Evident citind articolul despre pâine! – https://www.nutrigo.ro/painea/
P.S. Acilea sincer – pot adăuga si articolul despre mămăligă pentru că sincer… este una din combinațiile adorate de mine când vine vorba de zacuscă! Dap! Sunt o rață mai ciudată (traducere liberă din engleză – complet neconcordantă cu orice expresie în română, a nu se băga în seamă!) https://www.nutrigo.ro/despre-mamaliga/
Și iote așa… tiptil tiptil – am ajuns la Sfatul nr 3! Cum facem să scoatem zacusca din seria carbohidrați și să o transformăm într-o masă completă! Păi ce ne lipsește din cei 3 mușchetari ai nutriției? Avem Carbi, avem lipide… dară proteina unde iaște?
Și aici vine și recomandarea Nutriei pentru prepararea zacuștilor cu ciuperci!!! Le voila și soluția!!!
Despre ciuperci se spune ca in ele a fost concentrata „sanatatea pamantului”. In scrierile egiptene, ciupercile sunt considerate alimentele care contin cheia nemuririi. Poate cam mult spus, dar ele sunt, cu siguranta, alimente si medicamente naturale care asigura hrana si sanatatea fara efecte secundare.
Ghebele (Armillaria mellea), care cresc din abundenta in padurile noastre de stejar, tei, frasin sau mesteacan, au piciorul lung, mai gros la baza, iar palaria de culoare variabila, de la galben la maroniu, au carnea alba, cu gust si miros placut. Proteinele si glucidele sunt combinate intr-un raport optim in componenta lor, iar multitudinea de minerale (calciu, potasiu, fosfor, cupru, magneziu), acizii organici, vitaminele si oligoelementele pe care le contin au determinat nutritionistii sa le considere intre cele mai sanatoase alimente. Au proprietati terapeutice importante, intre care acelea de prevenire a infectiilor respiratorii si a bolilor tractului digestiv, dar si de reducere a hipertensiunii arteriale.
Hribii (Boletus edulis) fac parte din categoria ciupercilor superioare. Sunt foarte gustosi si sanatosi, de aceea sunt si foarte cautati, atat in tara cat si in strainatate. Cresc mai ales in padurile de stejar, fag, mesteacan, carpen, pin sau tei. Piciorul ciupercii este alb, gros, iar palaria are culoare bruna-galbuie. Hribii nu contin zahar si lipide, dar au in componenta lor minerale si vitamine. Au in componenta lor siliciu, calciu, seleniu, magneziu, iod, cupru, sodiu, cobalt, fosfor, potasiu, zinc, vitamine din complexul B si sunt singurele alimente neanimaliere care contin vitamina D. Se stie ca vitamina D este esentiala pentru sistemul osos, seleniul este un luptator natural cu tumorile si previne imbolnavirea inimii, potasiul ajuta la mentinerea unei presiuni sanguine scazute si inhiba tumorile, uar zincul ajuta la eliminarea starilor depresive.
Astea fiind zise – La zacuști oștenii mei sănătofagi! Dar țineți cont de cele de mai sus…
Nu uita să dai cu șhare-ul, să nu rupem frigiderul ca nație zacușteană!
(adică distribuie rogu-te informația, dacă tot e moca! Multe mulțumiri anticipate!!!
Ad loco – adică prin dulcele târg al Ieșilor – cele mai cele zacuști le găsiți la Magazia Morăriței, iar ca producător local vă recomand cu multă căldură Pofta Focului!!!
CONSILIERE personalizată direct cu Nutria NutriGo la un click distanță – http://www.nutrigo.ro/consiliere-on-line/
ACCES PREMIUM NutriGo – https://www.nutrigo.ro/premium/ (învață să fii propriul tău nutriționist și Nutria îți pune la dispoziție TOATE uneltele informaționale de care ai nevoie: -calcule calorice, distribuția de macro-nutrienți specifică ție pe mese și zile, rețete delicioase gata calculate, planuri alimentare și de mișcare fizică! + Acces la Grupul secret al Nutriei dedicat și exclusiv numai pentru clienții premium NutriGo.
www.facebook.com/nutrigo.ro/ – Postările nutri-științifice ale Nutriei (like și urmărește pe facebook)
http://www.nutrigo.ro/ TOATE articolele și rețetele
Nutriei https://www.instagram.com/nutrigo.ionut.ignat/ Insta-Nutria
https://www.youtube.com/c/FunandfoodRo/ Vlogurile Youtube ale Nutriei.