Foarte frecvent sunt pus în fața întrebării: Ce te face un nutriționist bun?! Câteodată de către alții, dar de multe ori CHIAR de mine în oglindă… Și, vrând ne-vrând, am intrat în lungi sesiuni de introspecție personală pentru a obține acest răspuns! Iată-l în cele ce urmează…
Exact diferența dintre cele două din titlu – percepție personală vs perspectivă generală!
Prima parte din răspuns se referă la latura științifică a nutriției – și anume formarea continuă! Ce-i aia?! Vă (re)explic imediat – să rămâi up2date cu știința nutriției care se află în permanentă evoluție! Dar să și interpretezi aceste informații în favoarea clienților și pacienților tăi! Unul dintre idolii mei în acest domeniu (L. Norton) are o sintagmă: “Datele(Știința)>(mai important decât) Sentimentele… În traducere liberă – conceptul meu personal (percepția mea) NU TREBUIE confundată cu literatura științifică! Datele statistice provenite din studiile majore (meta-analize și studii “umbrelă”) și din ghidurile oficiale de dietetică sunt baza aplicabilității mele în practica de ordin clinic în cabinet de 9 ani+ urcând spre 10! PERSONAL – prefer în materie de nutriție combinațiile simple, mesele repetitive, rulez doar câteva surse proteice principale și diversitatea nu-mi stau în caracter… DAR asta este perspectiva mea personală! Am cliente/paciente care compun un mic dejun din 15-20 de elemente… când eu folosesc doar 3! Eu nu mă împac cu făina albă și produsele din ea… (ca percepție personală) – ceea ce NU AM VOIE să fac (deontologic) este să impun asta celor cu care lucrez în particular, pt. că știința spune altceva! Prefer cartofii mai mult decât orezul… motiv?! Preferință personală… DAR ATÂT și trebuie limitată la asta. Ceea ce vreau să subliniez pe scurt – NU ÎNSEAMNĂ că percepția mea personală TREBUIE impusă oamenilor cu care lucrez… Lucru pe care-l observ FOARTE frecvent în lumea nutriției, mai ales când vine din partea sportivă!
FIECARE metabolism este diferit, dar mai relevant este că fiecare preferință personală este diferită… și ține de istoricul psihologic mai mult decât ORICE altceva! A IMPUNE bazat pe perceția ta personală (de multe ori tradusă prin felul în care X sau Y a slăbit sau s-a remodelat) NU ESTE ȘTIINȚĂ! Și asta NU TE FACE NUTRIȚIONIST! Pt. că nu înțelegi știința din spate și perspectiva generală de ordin metabolic și anume faptul că, ATÂT TIMP CÂT respecți bugetele calorice de macro/micro nutrienți, VEI ATINGE ȚINTA, oricare ar fi ea (de la slăbit, la remodelare, de la sănătate, la lifestyle!).
DE ASTA sar ca mușcat de fesieri de-o viperă încornorată când văd comentarii pe grupurile mele sau la postările mele (sau a colegelor de breaslă sau din echipa mea)… CUM VREODATĂ A GÂNDI CĂ POȚI să mănânci mezel? Sau un ecler? Sau ciocolată? Sau cartofi cu carne? (aparent unul din hiturile mele). SACRILEGIU NUTRIȚIONAL!!!! Dat de cine?! De percepția personală a unor complet necunoscători d-ale metabolismului sau nutriției! Organismul uman este setat ca un ceas elvețian… NU VEDE pizza, savarină sau shaworma!!!! El vede aminoacizii din proteine, monozaharidele clasice în care se metabolizează TOȚI carbohidrații – glucoză, fructoză și galactoză! Acizi grași și lanțuri de trigliceride… el vede fibre, vitamine și minerale! ATÂT TIMP CÂT te vede lumea că ai mâncat un ecler – NU ÎNSEAMĂ CĂ MĂNÂNCI NUMAI ECLER! Iar atât timp cât parametrii tăi sunt prestabiliți de un specialist care CHIAR ESTE EDUCAT… și tu îi respecți, poți să te joci literalmente cu păpica ta în moduri preferate și sustenabile!
Ce să iei acasă în suflețel la tine din toate cele de mai sus?! NU ASCULTA PE NIMENI – decât pe nutriționistul tău în acest domeniu… Te-ai pus în mâinile lui?! Atunci ai încredere în proces… DAR, dacă nu este capabil să-ți răspundă la TOATE întrebările tip „de ce?!”, preferabil cu literatură de specialitate pt a susține știintific abordarea lui, RENUNȚĂ LA EL PE LOC! Iar dacă vorbim despre Tanti Geta care-ți comentează cu „nu așa se face! Că eu am slăbit altfel…” BLOCK!!! BAN!!! și REPORT! NICI nu te chinui să răspunzi… protejează-ți energia pozitivă și mindset-ul creat și îndepărtează prin chiuretaj online tot negativismul de acest gen (aplicabil, sincer, și în particular, în viața de zi cu zi… dar acolo povestea este mai complexă și am să vb despre dietshaming în altă poveste din tolba mea printr-un articol). In a song form… (glumesc, e din Moana citatul și dacă mi-a venit în minte, scriu…).
Așaaaa – ranting as usual! Am luat-o nițel pe ulei, dar sper că de asta vă place „despre mine”… ACUM PARTEA a2-a – latura psiho-nutrițională…
Deunăzi am vorbit cu cineva d-al meu în consultație și îmi povestea că se uita la alții care duc aceeași luptă de schimbare de obicei și-mi spunea că simte că drumul lui este foarte ușor comparativ cu al celorlalți… (deși nu pare pentru el ca percepție personală, în perspectiva generală ar fi…).
EI, AICI, este taman invers decât în partea cu știința! De la Creangă citire: „nu știu alții cum sunt…” – completez eu: “…dar când mă gândesc la zmotoceii mei, sunt mai importanți decât ai celorlalți”.
-
Percepția personală a fiecărui om cu care lucrez este că drumul lui este cel mai dificil… Asta înseamnă că este egoist? Eventual egocentrist?! NU! Înseamnă că are un drum FOARTE GREU! Și nu trebuie comparat cu drumul altcuiva… Toți avem un drum greu în sufletul nostru! A schimba obiceiul alimentar, a calcula, a cântări, a planifica și chiar a te vedea cu nutriționistul săptămânal… de multe ori fără rezultate vizibile, este GREU! Nu fiți derogativi la adresa procesului de schimbare a stilui de viață, doar pt că la alții acesta pare mai greu (pt că au mai multe kg sau complicații patologice!). Vb aia – obiceiul e a 2-a natură, deci FFF DIFICIL de schimbat. Concentrează-te pe drumul tău, niciodată pe capra vecinului … pt că tu ai nevoie de rezultate!
-
Perspectiva generală, ca nutriționist clinic , TREBUIE INHIBATĂ! Strivită… fără prejudecăți de la ceilalți clienți/pacienți! NU CONTEAZĂ cum arată celelalte consultații sau dosare din restul zilei… când sunt față în față cu omul pe care-l reprezint și pe care-l ghidez, există DOAR povestea lui, durerea lui, dificultatea lui! Nu contează că cineva are de dat jos 10 kg să intre în rochia roșie de revelion și altcineva se zbate pt supraviețuire… CU REGRET , dar trebuie să te detașezi ca profesionist și să dai reset după fiecare consultație… deși unele te afectează mai mult decât altele! NU ESTE VINA unui client care se ocupă de partea estetică sau face prevenție prin educație nutrițională, că un pacient s-a neglijat toată viața și a ajuns într-o poziție ingrată dpdv metabolic care-i amenință viața! Ar putea suna crud… sau fără sentimente și recunosc – ca empat – nu mi-a fost ușor! Asimilez FOARTE repede emoțiile celor cu care lucrez și le duc departe în zi… Dar, am învățat să descarc și să resetez de fiecare dată! Și asta mă face un nutriționist bun… NU AM PREJUDECĂȚI față de cei cu care lucrez! Și nici un profesionist în zona medicală nu ar trebui să aibă (dpdv deontologic).
Ca de obicei pentru consiliere privată cu mine aveți detalii via nutrigo.ro/consiliere-on-line
#ionutignat #nutritionist #nutritieclinica #obezitateaucide #educatienutritionala #NutriGo